Een shin splint is een probleem waar veel sporters mee te maken krijgen. Het is een verzamelnaam voor diverse irritaties van het scheenbeen. Deze irritaties kunnen verschillende oorzaken hebben. Shin splints of “springbenen” ontstaan doorgaans door overbelasting. Ook het dragen van slecht of verkeerd schoeisel kan hieraan bijdragen. Meestal betreft het een ontsteking van het botvlies van het scheenbeen. Het is een lastige en pijnlijke blessure die lang aan kan houden, indien u niet op de juiste manier ingrijpt. Maar wat kun je er het beste tegen doen? FysioForza staat uiteraard altijd voor u klaar met therapie en oefeningen. Gelukkig kunt u zelf de juiste maatregelen treffen.

Wat is een shin splint precies?

Een shin splint is dus een ontsteking. Door overbelasting raakt het botvlies van het scheenbeen ontstoken. Het is dus geen spierblessure en voelt ook niet als zodanig. Het is een ander soort pijn, hoewel u hierdoor ook last kunt krijgen van spierpijn. De symptomen kunnen bij de minste belasting opspelen. Sporten waarbij u rent, zoals hardlopen of balsporten, zullen zo goed als onmogelijk worden met deze blessure. Het is ook absoluut niet aan te raden om door te gaan wanneer u pijn voelt. In ernstige gevallen kunt u al last krijgen van pijn bij normaal wandelen. Een shin splint kenmerkt zich door een trekkende, stekende pijn in het scheenbeen en een sterk gevoel van stijfheid.

Wat is de oorzaak van een shin splint?

Overbelasting is de oorzaak van een shin splint. Maar wat is overbelasting precies? Vaak komt u hier pas achter wanneer het al te laat is. Het is ook niet eenvoudig om te herkennen wanneer u wellicht een shin splint aan het ontwikkelen bent. Let daarom goed op of u tijdens het sporten een zeurende pijn of stijfheid in uw scheenbeen (of allebei de scheenbenen) ervaart, of dat u kramp krijgt in uw onderbenen. Dit is een duidelijk waarschuwingssignaal.

Veel mensen ontwikkelen deze blessure, omdat zij niet investeren in het juiste schoeisel. Vooral onder hardlopers is dit een probleem. Om klachten te voorkomen, dient u schoenen te dragen met een goed dempend vermogen. Investeer in een schoen met een stevige, dempende zool die ook goede zijdelingse steun biedt. Doet u dit niet, dan worden schokken onvoldoende opgevangen, wat tot overbelasting van het botvlies van uw scheenbeen kan leiden.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is overgewicht. De combinatie van schokken en een te hoog lichaamsgewicht kan ervoor zorgen dat uw scheenbenen de impact niet kunnen opvangen. Het is aan te raden om gewicht te verliezen. Zolang u met overgewicht kampt, kan het ook helpen om de intensiteit van uw training terug te schroeven.

Soms is een shin splint lastig te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer uw voeten een verkeerde stand hebben, of uw ene been langer is dan het andere. De shin splint ontstaat dan vaak door een onevenredige belasting.

Het is ook mogelijk dat u goede schoenen draagt, in goede fysieke conditie bent en er niets mis is met uw techniek of de stand van uw voeten, maar dat u toch last krijgt van een shin splint. Een te hoge intensiteit van sporten is dan negen van de tien keer de oorzaak.

Wat kunt u zelf doen tegen een shin splint?

Wat te doen bij een shin splint? Tegen een shin splint is maar één oplossing waar u zelf voor kunt zorgen: rust nemen. Rust zal het probleem in veel gevallen verhelpen. Hoe veel rust u moet nemen, hangt af van de ernst van uw problemen. Het terugschroeven van de frequentie kan voldoende zijn, maar soms is het nodig om tijdelijk even helemaal te stoppen met sporten, of tijdelijk over te stappen op een sport die uw scheenbenen niet belast.

Hoe kan FysioForza u helpen?

Om het herstel van een shin splint te versnellen kan FysioForza u helpen met gerichte oefeningen en massage. Een sportmassage van een gespecialiseerde fysiotherapeut kan pijn verzachten en klachten eerder doen afnemen. Met behulp van gerichte oefeningen kunt u uw scheenbenen versterken waardoor u in de toekomst minder snel last zult krijgen van deze klachten.

Heeft u al langere tijd last van een shin splint en lukt het u niet om van de problemen af te komen? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek.