Problemen met je bekken kunnen leiden tot veel verschillende klachten. Wanneer wij het hebben over bekkenfysiotherapie, wordt er een vrij groot gedeelte van het lichaam bedoeld, namelijk het gebied tussen de bovenbenen en de navel. Dit is het gebied waarop je bekken zeer grote invloed uitoefent. Problemen met je bekken ontstaan vaak door een verkeerde stand en/of te zwakke spieren.

Eenvoudig gesteld zorgt je bekken ervoor dat je ingewanden goed beschermd zijn en in de juiste positie blijven. Problemen met je bekken kunnen dan ook leiden tot onder andere incontinentie, of juist constipatie. Om je bekken in de juiste positie te krijgen (en te houden) en om de spieren te versterken, kan bekkenfysiotherapie worden toegepast. Wij vertellen je graag over onze behandelmethode voor bekkenfysiotherapie.

otto-norin-xqPhcfPO0jc-unsplash

Benieuwd hoe wij u van uw klachten af kunnen helpen met bekkenfysiotherapie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Bekkenproblemen

Bekkenbodem fysiotherapie is in de meeste gevallen de beste oplossing voor klachten die ontstaan door bekkenproblemen. Merk je bijvoorbeeld dat je moeite hebt met je plas ophouden, of dat er urineverlies optreedt wanneer je inspanning levert of lacht, dan is de kans aanwezig dat je bekkenspieren verslapt zijn. Blijf niet met deze problemen doorlopen, maar schakel onze hulp in en wij zorgen voor de beste bekkenfysiotherapie. Wij weten uit ervaring dat mensen hun problemen vaak gênant vinden. Als professionals zijn deze problemen voor ons echter heel normaal. Wij hebben al talloze mensen geholpen met bekkenfysiotherapie en staan ook voor jou klaar, dus aarzel niet! 

Wat is bekkenfysiotherapie precies?

Bekkenfysiotherapie kan uit verschillende oefeningen bestaan. Welke oefeningen worden toegepast, is afhankelijk van de klachten. Mannen en vrouwen kunnen iets andere klachten ontwikkelen. Klachten openbaren zich sneller en vaker bij vrouwen. Dat heeft alles te maken met de anatomie van vrouwen. Verzakkingsklachten komen bij vrouwen vaak voor. Vooral na een zwangerschap. In het gebied rondom de bekken kunnen dan problemen ontstaan met de blaas, darmen of baarmoeder. Veel voorkomende klachten zijn urineverlies en winderigheid, maar ook pijn in de bekken of blokkades door verzakking. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld moeite met plassen. Ook bij mannen kunnen urineproblemen, flatulentie en pijn optreden. Omdat de klachten per persoon verschillen, passen wij onze bekkenbodem fysiotherapie hierop aan.

De bekkenfysiotherapie is erop gericht om de bekkenspieren, maar ook de buik-en rugspieren te trainen en te versterken.

De resultaten van bekkenbodem fysiotherapie

Het resultaat van bekkenbodem fysiotherapie is dat de klachten die je ervaart verdwijnen of op zijn minst (sterk) verminderen. Door gerichte bekkenfysiotherapie toe te passen, worden belangrijke spieren versterkt. Hierdoor komt je bekken weer in de juiste positie te staan en/of worden de spieren sterk genoeg om verzakkingen tegen te gaan. 

Bekkenbodem fysiotherapie vereist altijd maatwerk. Omdat je verschillende problemen kunt ervaren, kunnen er ook verschillende oefeningen nodig zijn. Bekkenfysiotherapie kan bestaan uit oefeningen die er puur op zijn gericht om je bekken te versterken, maar er kunnen ook aanvullende oefeningen nodig zijn.

Bekkenbodem fysiotherapie voor deze symptomen 

Eén van de veelvoorkomende symptomen van bekkenverzakking of verslapping van de spieren, is ongewenst urineverlies tijdens bijvoorbeeld lachen, hoesten of niezen. Om dit te verhelpen, kunnen de bekkenbodem spieren worden getraind, maar niet in  alle gevallen is dit voldoende. Soms worden er in onze behandelmethode van bekkenbodem fysiotherapie ook ademhalingsoefeningen toegepast, net als oefeningen voor de blaas en oefeningen om de druk tijdens lachen, niezen of hoesten anders op te vangen. Tijdens de bekkenbodem fysiotherapie kunnen we ook een oefeningen doen om de blaas helemaal leeg te plassen. 

Is bekkenfysiotherapie iets voor jou?

Herken jij je in de bovenstaande klachten? Dan is bekkenfysiotherapie wellicht iets voor jou. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Tijdens een intake kun je ons alles vertellen over de problemen die je ervaart. Wij kunnen vervolgens vaststellen of dit te maken heeft met je bekken en of een behandelmethode voor bekkenfysiotherapie kan helpen bij het aanpakken van de klachten. Gelukkig kan dit in zeer veel gevallen en is met bekkenfysiotherapie heel veel vooruitgang te boeken.