Fysiotherapie na een operatie is in veel gevallen noodzakelijk. Goede fysiotherapie kan hier een groot verschil maken. Met behulp van de juiste oefeningen en behandeling, maar ook met goede kennis van wat er nog niét kan, zult u sneller herstellen. Bovendien is de kans op volledig of zo volledig mogelijk herstel een stuk groter met fysiotherapie na uw operatie.

Fysiotherapie is niet na elke operatie nodig. Het betreft vooral operaties aan ledematen. Denk aan armen en benen, voeten en handen, maar ook de rug, schouders en nek. Of na uw operatie fysiotherapie nodig is, wordt u in de basis van tevoren al meegedeeld. Elke operatie en iedere persoon is anders. Vaak kunnen artsen een goede prognose afgeven voor het hersteltraject. Dit geeft u een goed beeld van wat u kunt verwachten. Het is echter altijd mogelijk dat uw fysiotherapie traject korter of langer duurt dan dat de artsen hebben ingeschat.

Fysiotherapie afspraak

Ervaart u klachten waar u vanaf wilt? Bel of mail ons dan nu voor een intake, of maak direct online een afspraak.

Bespreek fysiotherapie na een operatie tijdig

Weet u wanneer u geopereerd gaat worden? Dan is het raadzaam om alvast een afspraak te maken met uw fysiotherapeut. Het team van FysioForza staat voor u klaar. Om uw herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om direct met fysiotherapie te starten wanneer dit kan. Dat wil zeggen: wanneer arts en fysio het erover eens zijn dat u voldoende hersteld bent van de operatie om uzelf weer te gaan belasten.
Door tijdig een afspraak te maken, zorgt u ervoor dat u op het gewenste moment terecht kunt. Na uw operatie wilt u niet onnodig lang wachten met fysiotherapie.

Soms onverwacht (bij complicaties)

Fysiotherapie na een operatie is niet altijd gepland. Sommige operaties kunnen in de regel plaatsvinden zonder dat er voor een goed herstel fysiotherapie nodig is. Er kunnen echter complicaties optreden, of het herstel kan niet verlopen zoals gedacht. Soms is er dus geen fysiotherapie gepland, maar wordt gedurende uw herstel gepland dat dit toch wel nodig is.

Hoe ziet het traject eruit?

Zodra duidelijk is hoe uw operatie eruit gaat zien, kan er al veel worden bepaald voor uw fysiotherapie na de operatie. Veruit de meeste operatieve ingrepen vormen zowel voor artsen als fysiotherapeuten een bekend proces. Dit betekent dat wij uit ervaring al weten hoe uw traject er voor het grootste gedeelte uit gaat zien.

Elk traject wordt echter persoonlijk ingevuld. De weg naar herstel is vaak duidelijk, maar niet voor iedereen hetzelfde. Uw fysiotherapeut past dan ook nooit zomaar oefeningen toe. Er wordt zeer specifiek gekeken naar de oefeningen die u uit kunt voeren en die het meeste bijdragen aan uw herstel. Dit betekent dat er onder andere wordt gekeken naar uw belastbaarheid. Wij hanteren altijd maatwerk en kijken elke sessie naar uw vorderingen. Waar aanpassingen nodig zijn, worden deze direct gemaakt.

Het doel van fysiotherapie na een operatie is om u zo snel mogelijk, maar wel op verantwoorde wijze, weer (zo veel mogelijk) klachtenvrij te maken. De fysiotherapie zet de puntjes op de “i” na een operatie. Zeker wanneer de operatie ingrijpend is geweest, kan dit betekenen dat u aan spierkracht en mobiliteit hebt ingeleverd. Stap voor stap zullen uw spieren en gewrichten weer moeten aansterken totdat zij op het gewenste niveau zijn. Of u weer volledig herstelt, hangt af van de ernst van de kwetsuur, de operatie en de persoon. Wat wel zeker is, is dat u met goede fysiotherapie na een operatie de beste kans maakt op een optimaal herstel.

Neem contact met ons op voor een afspraak

Bent u benieuwd naar wat onze fysiotherapeuten voor u kunnen betekenen na uw operatie? Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij nemen graag de tijd om uw vragen te beantwoorden en de mogelijkheden voor na uw operatie te bespreken.