Zwangerschap fysiotherapie is een uitstekende manier om tijdens je zwangerschap zo fit en vitaal mogelijk te blijven. Fysiotherapie kan tijdens je zwangerschap ook worden ingezet om problemen te voorkomen of op te lossen. De fysiotherapeuten van FysioForza staan voor je klaar. Op deze pagina vertellen wij je meer over zwangerschap fysiotherapie en waarvoor dit kan worden ingezet. Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. Ook kun je direct een intake afspraak maken.

zwangerschap fysiotherapie

Benieuwd hoe wij u van uw klachten af kunnen helpen met zwangerschap fysiotherapie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Wat voor zwangerschap fysiotherapie is mogelijk?

Het is belangrijk om twee verschillende vormen van zwangerschap fysiotherapie te onderscheiden. Fysiotherapie kan tijdens de zwangerschap preventief worden ingezet, maar het kan ook repressief worden ingezet. In de eerste vorm wordt de fysiotherapie gebruikt om je tijdens je zwangerschap letterlijk en figuurlijk goed op de been te houden. In de tweede vorm gaat het om het gericht beperken of verhelpen van problemen.

Een zwangerschap brengt uiteraard fysieke uitdagingen met zich mee. Hoe je zwangerschap verloopt, laat zich niet voorspellen. De ene vrouw gaat hier zonder noemenswaardige problemen doorheen, terwijl de andere vrouw te kampen krijgt met (ernstige) fysieke ongemakken. Zwangerschap fysiotherapie is natuurlijk geen wondermiddel. Ook kan het niet alle problemen voorkomen. Het verhoogt echter wel de kans dat jij fit, mobiel en pijnvrij blijft gedurende jouw zwangerschap. Een goede fysieke conditie werkt altijd in je voordeel. Met gerichte oefeningen tijdens de fysiotherapie versterk je jouw spieren en gewrichten en houd je deze soepel. Zo blijf je in de best mogelijke conditie en kun je problemen voorkomen.

Zwangerschap fysiotherapie wordt ook vaak toegepast om specifieke problemen tijdens de zwangerschap tegen te gaan, te reduceren of op te lossen. Wat dat betreft verschilt fysiotherapie tijdens een zwangerschap niet of nauwelijks van reguliere fysiotherapie. Wanneer je door de zwangerschap problemen krijgt met spieren of gewrichten, kan fysiotherapie uitkomst bieden. Vaak gaat het om problemen met de mobiliteit of problemen die zorgen voor veel pijn. Fysiotherapie is dan meestal de meest doeltreffende methode om voor verbetering en verlichting te zorgen.

Wordt fysiotherapie tijdens de zwangerschap vergoed?

Of zwangerschap fysiotherapie door de verzekering vergoed wordt, hangt af van je verzekeraar en polis. Ben je verzekerd tegen fysiotherapie, dan zullen ook behandelingen tijdens je zwangerschap bijna altijd worden vergoed zoals in de polisvoorwaarden is vastgelegd.

Bekkenbodem fysiotherapie tegen bekkeninstabiliteit

Eén van de meest toegepaste vormen van fysiotherapie tijdens de zwangerschap is bekkenbodem fysiotherapie tegen bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit is een veel voorkomende en vaak ook ernstige klacht tijdens de zwangerschap. Het is ontzettend pijnlijk en zeer beperkend. In ernstige gevallen kan het betekenen dat je in een verder gevorderd stadium van de zwangerschap vrijwel geen fysieke inspanning meer mag verrichten.

Door alert te zijn op de signalen kan op tijd worden begonnen met bekkenbodem fysiotherapie tijdens de zwangerschap. Hierdoor kan de kans op bekkeninstabiliteit worden verkleind of de gevolgen worden beperkt.

Ook manuele therapie tijdens je zwangerschap is mogelijk

Zwangerschap fysiotherapie is uiteraard volledig erop gericht om veilig te zijn tijdens de zwangerschap. Therapie en oefeningen worden afgestemd op je veranderende lichaam, het stadium van je zwangerschap en natuurlijk jouw persoonlijke behoeften. Ook tijdens je zwangerschap blijft manuele therapie mogelijk. Natuurlijk in veel gevallen in beperkte vorm.

Heb jij behoefte aan fysiotherapie tijdens je zwangerschap? Of je nu klachten ervaart of klachten wilt voorkomen: de fysiotherapeuten van FysioForza helpen je hier graag bij. Neem contact met ons op om een intakegesprek te plannen. Tijdens dit gesprek kunnen jouw wensen en problemen door onze fysiotherapeut worden beoordeeld. Wij leggen vervolgens graag uit wat er mogelijk is en hoe zwangerschap fysiotherapie jou kan helpen. FysioForza werkt altijd met een persoonlijk en op maat gemaakt plan om jou optimaal te begeleiden.