Een stijve nek hebben wij allemaal wel eens. Je hebt een verkeerde beweging gemaakt, verkeerd gelegen in je slaap of last van een flinke kou. Dat is normaal gesproken geen probleem. Het is even vervelend, maar het probleem lost vanzelf wel op. In veel gevallen is die stijve nek na enkele dagen vanzelf weer verdwenen. Maar niet altijd. In gevallen waarin dat niet gebeurt, heeft een stijve nek dikwijls een andere oorzaak. Fysiotherapie kan dan vaak de oplossing zijn. Hiers lees je hoe fysiotherapie een stijve nek kan oplossen. Heb je al langere tijd last van een stijve nek of doet het erg veel pijn en vertrouw je het niet helemaal? Neem dan contact met ons op.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van een stijve nek?
Wij schreven het zojuist al: er zijn veel verschillende mogelijke oorzaken van een stijve nek. De voorbeelden die wij in de inleiding hebben aangehaald, zijn stuk voor stuk in de regel onschuldig. Vervelend, maar niet blijvend. Mocht het echter wel zo zijn dat je er last van blijft houden, dan kun je absoluut contact met ons opnemen omdat fysiotherapie dan zou kunnen helpen.
Wanneer het gaat om een stijve nek, gaat het om stijve nekspieren. Hoe kunnen deze klachten ontstaan? Bij een stijve nek kun je op meerdere manieren onderscheid maken. Eén van de belangrijkste manieren om onderscheid te maken, is de verdeling in acute klachten en chronische klachten.
Acute klachten kunnen vanuit het niets ontstaan. Denk aan nekpijn na het sporten, na intensieve fysieke inspanning, na het tillen of een stijve nek na het slapen. Vaak ontstaat een acute stijve nek na eerst last te hebben gehad van pijn. Het moment dat het, zoals men zegt “er in schiet” kan gepaard gaan met een stekende pijn. Wanneer deze pijn wegtrekt, zul je meer last krijgen van stijfheid. Dit is nog steeds pijnlijk. Ook kun je te maken krijgen met een gebrek aan mobiliteit. Je kunt je hoofd bijvoorbeeld niet goed kantelen en draaien, of het is lastig om een bepaalde positie of houding aan te nemen.
Chronische klachten zijn klachten die meestal geleidelijk ontstaan zijn en die blijvend van aard zijn. Een chronische stijve nek vereist bijna altijd fysiotherapie. Vaak wordt de stijve nek in deze gevallen veroorzaakt door langdurige overbelasting of een structurele verkeerde houding. Vooral mensen die kantoorwerk of ander zittend werk doen en hierbij geen goede houding hebben, of werken met slecht zitmeubilair, vertonen vaak deze klachten. Een chronische stijve nek is vervelend. Je loopt constant rond met klachten en beperkte bewegingsvrijheid.
Hoe kan fysiotherapie dit oplossen?
Door middel van fysiotherapie kun je van je stijve nek afkomen. Een stijve nek verhelpen vereist meestal namelijk een daadwerkelijke fysieke aanpak. Alleen rust nemen is meestal niet voldoende. Hoe kan fysiotherapie dan een stijve nek oplossen? Dit begint met een goede diagnose van het probleem. Wat veroorzaakt de stijfheid in de nek? Jouw fysiotherapeut zal de oorzaak vaststellen en dan zorgen voor een passende oplossing. Dit kan zijn door te masseren, maar ook door het doen van gerichte oefeningen om de spieren soepel en los te maken. De oefeningen richten zich soms niet alleen op de nek. Om de houding te verbeteren en problemen te voorkomen, kan het noodzakelijk zijn om ook andere spiergroepen te trainen.
Soms is het noodzakelijk om fysiotherapie toe te passen in combinatie met manuele therapie. Bij manuele therapie wordt de nek (en eventueel de rug of schouders) gemanipuleerd. Dit is voornamelijk het geval wanneer de stijve nek niet direct door de spieren wordt veroorzaakt, maar bijvoorbeeld door een scheve stand van de wervelkolom of een probleem met de nekwervels. Door de nek te manipuleren krijg je weer de juiste houding. Vervolgens verdwijnen (al dan niet met behulp van fysiotherapie en oefeningen) de problemen en zul je geen last meer hebben van een stijve nek.
Heb je last van een stijve nek? Neem contact op voor een intake
Herken jij je in de bovenstaande klachten? Neem dan contact op met FysioForza. Wij kunnen middels fysiotherapie jouw stijve nek verhelpen. Snel en blijvend. Tijdens een intakegesprek brengen wij je klachten in kaart en kunnen wij je vertellen over een persoonlijk behandelplan.