Een stijve nek is nooit een goed teken. Het duidt namelijk op overbelasting of een verkeerde houding. Nekklachten kunnen hardnekkig zijn. Vooral wanneer er niets wordt veranderd aan de oorzaak hiervan. Hoe kunt u omgaan met een stijve nek? Wij geven u graag tips om beter om te gaan met een stijve nek, zodat u klachten kunt verhelpen en in de toekomst kunt voorkomen. Blijft u last houden uw nek? Dan kunt u altijd bij FysioForza terecht. Onze fysiotherapeuten kunnen u van uw klachten afhelpen.
Wees u bewust van uw activiteiten en houding
Een stijve nek wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde houding (10 oefeningen voor achter je bureau). Kantoorwerk en tv kijken zijn twee voorbeelden van activiteiten die vaak voor een stijve nek kunnen zorgen. Het helpt om bewust te zijn van wat u doet en hoe uw houding is. Wanneer u achter een scherm zit, of tv kijkt, kan het zijn dat u een krampachtige houding aanneemt. Probeer goed rechtop te zitten en de schouders te ontspannen. U zult zeker in het begin merken dat dit niet altijd lukt en dat u uzelf hieraan moet herinneren. Na verloop van tijd kan het echter een automatisme worden. Probeer ook voldoende te bewegen wanneer u langere periodes moet zitten. Neem elke 20-30 minuten een korte pauze waarbij u even gaat staan of een stukje gaat lopen.
Investeer in een ergonomische werkplek
Zeer veel nekklachten komen voort uit zittend werk. Doet u zittend werk, investeer dan in een ergonomische werkplek. Door onder andere een goed bureau en een ergonomische bureaustoel aan te schaffen en monitoren op de juiste hoogte te plaatsen, zult u een betere houding aannemen waardoor u minder last van een stijve nek zult ervaren.
Rek- en strekoefeningen
Door regelmatig rek- en strekoefeningen te doen kunt u een stijve nek voorkomen of hier beter mee omgaan. Belangrijk hierbij is wel dat u niet te veel forceert. Dit kan weer leiden tot andere klachten. Enkele goede oefeningen zijn:
- Het staand ophalen en weer ontspannen van uw schouders
- Uw schouderbladen herhaaldelijk helemaal naar achteren trekken
- Uw hoofd ronddraaien langs de grens van de beweeglijkheid van uw nek (herhaal dit een aantal maal in beide richtingen)
- Een aantal maal uw kin helemaal naar uw borst brengen
- Een aantal maal aan beide kanten uw oor zo veel mogelijk naar uw schouder brengen
Het doen van deze oefeningen vergt hooguit enkele minuten. U kunt dit eenvoudig een aantal malen dagelijks herhalen.
Houd uw nek warm
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is kou zelden de oorzaak van een stijve nek. Het kan echter wel bijdragen aan een extra sterk gevoel van stijfheid. Houd daarom uw nek warm. Dat kan natuurlijk met behulp van kleding, maar ook een warme douche, warm (pitten)kussen of een kruik kan de pijn verlichten.
Investeer in een goed hoofdkussen
Wordt u vaak ‘s ochtends wakker met een stijve nek? Dan is het mogelijk dat uw hoofdkussen onvoldoende steun biedt. Investeer in een kwalitatief hoofdkussen met de juiste ondersteuning. Bezoek een goede beddenzaak en laat u adviseren over wat voor u een goed kussen zou zijn.
Voorkom stress
Ook stress kan een stijve nek veroorzaken. De vraag hoe om te gaan met een stijve nek, heeft dus niet altijd als antwoord dat u zich het beste kunt richten op fysieke problemen of het doen van fysieke oefeningen. Uw geestelijke gesteldheid kan namelijk ook zorgen voor een stijve nek. Hoe? Onder invloed van stress worden hormonen aangemaakt. Hormonen die niet of onvoldoende verwerkt kunnen worden door het lichaam. Wanneer deze hormonen in te grote concentraties in uw lichaam achterblijven, kan dit onder andere resulteren in pijnlijke of stijve spieren.
Hulp van uw fysiotherapeut
Wat de oorzaak van uw stijve nek ook is: wij kunnen u helpen omgaan met een stijve nek en u effectief van klachten verhelpen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van massages, maar ook met behulp van gerichte oefeningen. Dit kunnen zowel inspanningsoefeningen als ontspanningsoefeningen zijn. Plan hier uw afspraak bij ons in!