Iedereen kan wel eens last krijgen van hamstring klachten. Hamstring klachten kunnen vanuit het niets opspelen. Bijvoorbeeld door een verkeerde beweging. Ook overbelasting is vaak een oorzaak. Heb je last van je hamstring, dan is dit niet direct iets om je zorgen over te maken. De meeste klachten verdwijnen met het nemen van voldoende rust en komen daarna ook niet meer terug. Soms verdwijnen de klachten niet, of keren zij regelmatig terug. In die gevallen is het verstandig om contact op te nemen met je fysiotherapeut. Ook indien de klachten dusdanig ernstig zijn dat je hier echt hinder van ondervindt. Want door hamstring klachten tijdig aan te pakken, kan een hamstringblessure vaak worden voorkomen. FysioForza staat voor je klaar.

Benieuwd hoe wij u van uw hamstring klachten af kunnen helpen? Neem contact op om een vrijblijvende intake te plannen voor een behandeling in Haarlem.
Wat zijn hamstring klachten?
Mensen denken vaak dat de hamstring één spier is. De hamstring is een verzameling van drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen. De hamstring is één van de grootste en belangrijkste spieren/spiergroepen in het lichaam. De hamstring loopt helemaal vanaf het zitvlak tot de binnenzijde en buitenzijde van de knie.
Hamstring klachten worden meestal veroorzaakt door een korte overbelasting. Anders dan bij veel andere spieren, gaat het dan om een piekmoment. Hamstringblessures zijn in die zin dus anders dan veel andere blessures. Denk aan een knieblessure, die vaak het resultaat is van te lange overbelasting of verkeerd bewegen. Bij de hamstring kan het er vaak “ineens inschieten”. Dat is dan ook wat er meestal gebeurt.
Wat is een hamstringblessure dan?
Een hamstringblessure ontstaat vaak tijdens het sporten. Vooral tijdens sporten waarbij de hamstring wordt opgerekt of waar er een explosieve inspanning van het onderlichaam is vereist, is er een risico op hamstringblessures. Deze hamstringblessures komen veelvuldig voor bij voetbal, hockey, atletiek en gymnastiek. Ook in de sportschool kun je een hamstringblessure oplopen. Dikwijls gebeurt dit bij krachttraining van het onderlichaam, wanneer de hamstring zwaar wordt belast en je deze overstrekt. Maar ook tijdens het rennen op de loopband kan je een hamstringblessure oplopen. Een hamstringblessure kan twee dingen zijn: een scheur of een verrekking.
Hoe herken je hamstring klachten?
Hamstring klachten zijn over het algemeen eenvoudig te herkennen. Afhankelijk van waar de hamstring gekwetst is geraakt, voel je pijn in de bil of de achterzijde van je dijbeen. Bij sporten als voetbal en hockey raakt de hamstring vaak laag geblesseerd, wat zorgt voor pijn in het been. Bij sporten als dansen, gymnastiek en ballet gaat het meestal om hogere hamstringblessures, die zorgen voor pijn in de bil.
Een verrekking of scheur in de hamstring voel je onmiddellijk. Dat maakt hamstring klachten of hamstringblessures zo eenvoudig herkenbaar: je maakt een beweging en de pijn schiet er direct in. Mensen omschrijven de sensatie wel eens alsof ze iets voelen knappen. Een goed voorbeeld zie je regelmatig in het profvoetbal (waarbij meer dan 10% van alle blessures aan de hamstring is): een speler zet een sprint in en grijpt plotseling naar de achterkant van zijn/haar been. Vaak zie je de speler dan achterom kijken omdat hij/zij denkt een trap van achteren te hebben gekregen. Er was echter helemaal niemand in de buurt.
Wanneer je hamstring ernstig geblesseerd is geraakt, zal deze niet alleen pijnlijk zijn en zorgen voor problemen met bewegen: er kan ook zwelling optreden en er kan een blauwe plek ontstaan.
Hamstring verrekt of gescheurd?
Gelukkig is bij de meeste hamstring klachten slechts de hamstring verrekt. Dat kan zeer pijnlijk en vervelend zijn, maar meestal gaat dit met voldoende rust weer over. Bij een gescheurde hamstring is het belangrijk om hulp van een specialist te zoeken. Dat geldt ook wanneer de klachten bij een verrekte hamstring niet over gaan.
Fysiotherapie bij een blessure aan de hamstring
Fysiotherapie bij een blessure aan de hamstring is meestal de beste (en soms de enige) manier om van je klachten af te komen. De fysiotherapeut kan vaststellen of er sprake is van een verrekking of scheur van de hamstring. In sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig, zoals een MRI scan.
Fysiotherapie bij een blessure aan de hamstring zorgt voor een zo goed mogelijk herstel. FysioForza zal voor jou een persoonlijk schema met oefeningen opstellen. Deze oefeningen zorgen voor herstel en versterken je hamstring. Dit niet alleen om van je hamstring klachten af te komen, maar ook om herhaling te voorkomen.
Heb jij last van hamstring klachten of misschien wel een hamstringblessure die niet over gaan? Neem dan contact met ons op voor een intake.