Wanneer u last hebt van pijn, verminderde mobiliteit of andere fysieke ongemakken, kunt u een beroep doen op een gespecialiseerde therapeut om uw klachten te verhelpen. Dit kan een fysiotherapeut of een manueeltherapeut zijn. Maar wat is het verschil tussen fysio en manuele therapie? Er zijn wezenlijke verschillen. Het is voor u goed om deze verschillen te kennen. Mogelijk kunt u dan aan de hand van de aard van uw klachten al inschatten of u behoefte hebt aan een fysiotherapeut of een manueeltherapeut. 

Waar u ook behoefte aan hebt: bij FysioForza vindt u beide specialisten onder één dak. Wanneer u bij ons een afspraak maakt, zal de eerste afspraak bestaan uit een intakegesprek.

In dit intakegesprek brengen wij uw klachten in kaart. Aan de hand daarvan wordt er een keuze gemaakt tussen fysiotherapie en manueeltherapie. Vanzelfsprekend lichten wij deze keuze toe en vertellen wij hoe uw persoonlijke behandelplan eruit gaat zien. Voor nu vertellen wij u graag wat het verschil is tussen fysio en manuele therapie.

Het verschil tussen fysio en manuele therapie uitgelegd

In de basis is een manueeltherapeut ook een fysiotherapeut, maar niet andersom. Een manueeltherapeut beschikt over alle kennis, vaardigheden en bevoegdheden van een fysiotherapeut, maar voegt hier nog enkele specialismen aan toe.

Het grootste verschil tussen fysio en manuele therapie is dat bij manuele therapie uw gewrichten gemanipuleerd mogen worden. Een manueeltherapeut is speciaal opgeleid en bevoegd om deze manipulaties toe te passen. In de volksmond worden deze manipulaties doorgaans “kraken” genoemd.

Een fysiotherapeut is niet bevoegd om deze manipulaties uit te mogen voeren. Daarom kan het ook voorkomen dat een fysiotherapeut cliënten tijdens de behandeling – eenmalig of definitief – doorstuurt naar een manueeltherapeut.

Het kan zo zijn dat een fysiotherapeut constateert dat manipulatie van gewrichten nodig is om de klachten op te lossen. 

Manuele therapie richt zich met name op de wervelkolom en ketens

Veel cliënten die onder behandeling komen van een manueeltherapeut, krijgen therapie aan de rug of wervelkolom. Een manueeltherapeut is dan ook gespecialiseerd op dit gebied. Ook wordt er bij manuele therapie vaak gekeken naar zogenoemde “ketens”.

Een manueeltherapeut heeft geleerd hoe diverse lichaamsdelen met elkaar in verbinding staan en hoe een probleem op de ene plek ook kan leiden tot een probleem op een andere plek. Zo kan bijvoorbeeld een probleem in een enkelgewricht er ook toe leiden dat u pijn in de knie krijgt, of kan een probleem in uw wervelkolom ervoor zorgen dat uw nek vast komt te zitten.

Met manuele therapie kunnen de benodigde manipulaties van gewrichten worden ingezet om (samenhangende) problemen en klachten te verhelpen.

Wanneer word ik behandeld door een manueeltherapeut?

Het verschil tussen fysio en manuele therapie zit dus in de behandeling. U wordt behandeld door een manueeltherapeut wanneer het effectief behandelen van uw klachten manipulatie van gewrichten vereist. Dit zal moeten blijken uit uw intake.

In sommige gevallen wordt begonnen met fysiotherapie, maar wordt later alsnog manueeltherapie toegepast. 

Wanneer word ik behandeld door een fysiotherapeut?

Behandeling door de fysiotherapeut is het uitgangspunt in alle gevallen van therapie waarbij manipulatie van gewrichten niet noodzakelijk is. Daarbij kunt u denken aan de meeste sportblessures, maar ook rugklachten of problemen met spieren of pijn zonder voor u duidelijke oorzaak.

Bij lang niet alle problemen met uw spieren, en ook niet met gewrichten, is manueeltherapie vereist.

Maak kennis met uw fysiotherapeut of manueeltherapeut

Is het verschil tussen fysio en manuele therapie u duidelijk? Hoogstwaarschijnlijk wel. U kunt echter waarschijnlijk zelf niet inschatten welke van de twee therapievormen voor u geschikt is. Dat is geen enkel probleem.

Vraag een intakegesprek aan bij FysioForza en wij kijken naar uw klachten. Bij ons vindt u altijd een fysiotherapeut of manueeltherapeut die u stap voor stap helpt bij het definitief verhelpen van uw klachten.