Ergonomisch zitten, bewegen en werken is belangrijk. Hiermee voorkomt u onder andere blessures en rug-, nek- en schouderklachten. Bovendien leert u uzelf hiermee een goede lichaamshouding aan. Of beter gezegd: u voorkomt een verkeerde lichaamshouding/werkhouding. Maar wat is ergonomisch? In onze praktijk krijgen wij zeer vaak te maken met cliënten die klachten ervaren omdat zij niet ergonomisch bezig zijn. Het vaakst komt dit voor onder mensen die zittend kantoorwerk doen. Dat zal niemand verrassen. Maar wat is ergonomisch? Tips van een fysiotherapeut kunnen u helpen om hier bewuster van te worden en er beter naar te handelen.
Wat is ergonomisch? En wat niet?
De definitie van ergonomisch is als volgt: “ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd.” Met andere woorden: ergonomie draait voor een groot gedeelte om middelen. Het is dus niet verwonderlijk dat vooral mensen met een zittend beroep klachten ontwikkelen vanwege een gebrek aan ergonomie.
Wilt u ergonomisch werken, dan is het zaak om te investeren in de juiste spullen. Een ergonomische stoel is zeer belangrijk. Deze zorgt voor een optimale lichaamshouding en biedt u de juiste ondersteuning. Vervolgens is het zaak dat u ook uw bureau ergonomisch inricht. De grote boosdoeners op de werkplek zijn vaak het toetsenbord en de monitor. Wanneer de monitor niet op ergonomische hoogte staat, neemt u een verkeerde lichaamshouding aan. Het toetsenbord op de juiste afstand en met de armen in de juiste hoek, verbetert de ergonomie aanzienlijk.
Een tip van een fysiotherapeut: denk aan hoeken van negentig graden. Wanneer uw benen bij de knieen, uw billen en rug op de zitting en uw armen op het bureau of de armsteunen een hoek maken van ongeveer negentig graden, heeft u in principe een ergonomische werkhouding te pakken. Wanneer de monitor zich op ooghoogte bevindt, is uw houding goed. U ontziet hiermee uw rug, schouders en nek.
Het is dus niet ergonomisch om te zitten in te grote of te kleine hoeken. Zijn de hoeken te groot, dan zit u onderuitgezakt, zijn ze te klein, dan zit u te krampachtig. In beide gevallen komt dit waarschijnlijk door verkeerd ingestelde hoogtes of meubilair dat niet voldoet.
Zelf bijdragen
Het juiste meubilair draagt bij aan een ergonomische zithouding, maar dat alleen is nog niet genoeg. Mensen zijn niet gemaakt om de hele dag te zitten. Kantoorwerk is vanuit dat oogpunt ook erg ongezond. Zeker nu veel mensen thuiswerken met de corona pandemie, ontdekken meer en meer mensen dat het niet gezond is om de hele dag zittend werk te doen, en merken zij hoe belangrijk het juiste meubilair is.
Leer uzelf aan om op een werkdag voldoende te bewegen. Zet desnoods een alarm om uzelf te helpen herinneren. Sta elk half uur even op en loop een stukje.
U kunt thuis (of straks weer op het werk) ook rek- en strekoefeningen doen. Hiermee stimuleert u de bloedsomloop, houdt u uw spieren en gewrichten soepel en voorkomt u stijfheid, pijn en andere problemen.
Wij staan voor u klaar
Heeft u het idee dat u niet ergonomisch werkt, of juist wel, maar dat u toch niet van uw klachten afkomt? Wij staan voor u klaar. Neem contact met ons op voor het plannen van een intakegesprek. Wij kunnen vervolgens kijken naar uw klachten en situatie. Uw fysiotherapeut kan u van meer tips voorzien, helpen bij het vinden van de juiste ergonomische spullen en kunnen u met gerichte oefeningen van uw klachten afhelpen.