Orthopedische fysiotherapie is een echt specialisme. Een specialisme waarvoor u bij FysioForza terecht kunt. Maar wat is orthopedische fysiotherapie precies? Bij het horen van de term, denken veel mensen direct aan de voeten. Dat is correct, maar dekt de lading zeker niet geheel. Wij spreken liever van “fysiotherapie voor het bewegingsapparaat”. Waarom? Problemen met de voeten kunnen ook zorgen voor problemen met de knieën en/of benen en vice versa. Het onderlichaam is nauw met elkaar verbonden. Een probleem op de ene plek, kan doorwerken op een andere plek.

Deze vorm van fysiotherapie richt zich dus op het onderlichaam. De wijze waarop en redenen waarom deze therapie wordt toegepast, verschillen vaak enigszins van andere vormen.

Fysiotherapie afspraak

Ervaart u klachten waar u vanaf wilt? Bel of mail ons dan nu voor een intake, of maak direct online een afspraak.

Waarom en wanneer wordt orthopedische fysiotherapie toegepast?

Orthopedische fysiotherapie wordt wel eens omschreven als “niet-operatieve orthopedie”. Het is dan ook een vorm van fysiotherapie die vaak wordt toegepast bij vrij ernstige, maar ook doorgaans wat vage klachten. Vaag wil hierbij zeggen dat door middel van foto’s en scans in het ziekenhuis niet direct kan worden vastgesteld wat de klachten veroorzaakt.

Mensen kunnen veel pijn en hinder ondervinden zonder dat er uit een CT- of röntgenscan zichtbare schade lijkt. In veel gevallen, zeker wanneer het voeten betreft, zijn orthopeden terughoudend met opereren. Wanneer de noodzaak tot opereren niet direct aanwezig lijkt, of er niet kan worden vastgesteld wat er precies aan de hand is, kan orthopedische fysiotherapie worden ingezet. Met deze fysiotherapie kan een operatie vaak voorkomen worden en kunnen veel klachten verholpen worden.

Ervaart u (ernstige) pijn of een gebrek aan mobiliteit en heeft onderzoek in het ziekenhuis niets aan het licht gebracht? Dan kan een orthopeed u doorverwijzen naar een orthopedische fysiotherapeut. Natuurlijk kunt u ook zelf contact met ons opnemen.

De oorzaak vaststellen

De eerste stap bij orthopedische fysiotherapie is om vast te stellen wat uw klachten veroorzaakt. De fysiotherapeut zal samen met u proberen om de klachten op te wekken. Dit betekent dat u onder begeleiding van de therapeut handelingen of bewegingen uitvoert die tot de klachten leiden. Op deze manier kan de fysiotherapeut vaststellen hoe en wanneer de klachten ontstaan.

Een gerichte behandeling

Is eenmaal vastgesteld welke klachten u ervaart en wanneer deze ontstaan, kan met orthopedische fysiotherapie de klachten vaak worden verholpen. Dat met apparatuur geen schade zichtbaar is, betekent niet dat er geen probleem of schade is. Vaak hebben klachten te maken met bijvoorbeeld een gewrichtsontsteking (artritis), overbelasting, een gebrek aan mobiliteit in een gewricht, of juist te veel mobiliteit in het gewricht.

Afhankelijk van de geconstateerde oorzaak, zal er een passende therapievorm worden gekozen. Door middel van gerichte oefeningen en/of manipulatie kunnen in veel gevallen de klachten worden verholpen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan er altijd nog worden gekozen voor een operatie. Orthopedische fysiotherapie biedt echter zeer vaak uitstekende resultaten.

Neem contact met ons op voor een intake

Ervaart u pijn in uw voeten of benen en heeft u hier nog geen oplossing voor gevonden? Neem contact op met FysioForza. Wij plannen graag een intake gesprek voor u in, zodat u uw problemen kunt bespreken met onze orthopedische fysiotherapeut.