Dry Needling is een techniek waarbij we myofasciale pijn zeer snel en effectief kunnen behandelen door middel van een droge naald (geen holle injectienaald). Met deze naald gaan we zeer lokaal de triggerpunten aanprikken die de pijn veroorzaken. Deze pijn kan heel lokaal zijn, maar kan soms op een heel andere plaats dan het triggerpunt worden waargenomen. Door het contact van de naald met dit triggerpunt ontstaat er een soort van fysiologische reactie in de spier, waarna de spier zich opnieuw kan gaan ontspannen.

Deze triggerpunten hebben een negatief effect op het functioneren van de spier indien deze langdurig aanwezig blijven. Dit kan ervoor zorgen dat meerdere spieren van die spierketen in dysfunctie gaan waardoor de pijn blijft bestaan. Met dry needling kan je deze triggerpunten vrij snel deactiveren zodat de pijn verdwijnt. Belangrijk is wel om te weten hoe deze triggerpunten zijn ontstaan zodat de oorzaak behandeld kan worden. Zo niet, dan is de kans groot dat deze triggerpunten binnenkort weer geactiveerd worden. 

Wat is het verschil tussen Dry Needling en Accupunctuur?
Bij beide technieken worden ongeveer dezelfde naalden gebruikt, alleen is de techniek heel anders. Met accupunctuur gaat men zich richten op energiebanen in het lichaam om zo de energiestroom weer ter herstellen. Bij Dry Needling werken we heel anders en wordt geen rekening gehouden met energie.

Dry needling

Benieuwd hoe wij u van uw klachten af kunnen helpen met dry needling? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Wat is myofasciale pijn?

Dit is pijn die ontstaat door een dysfunctie in spieren, deze wordt gekenmerkt door een karakteristieke pijn die al dan niet gepaard gaat met uitstraling. De pijn kan op meerdere plaatsen gevoeld worden, al dan niet op een andere locatie dan waar de dysfunctie zich bevindt bijvoorbeeld pijn in de elleboog kan voortkomen uit een spier in de schouder. Bij een myofasciaal probleem gaan spieren triggerpunten vertonen, dit triggerpunt ligt in een gespannen bandje en bij druk op dit punt kan de herkenbare pijn uitgelokt worden.

Hoe krijg je een myofasciaal probleem in de spier?

Dit kan te maken hebben met jouw houding, waardoor spieren bijvoorbeeld continue in een verlengde toestand zitten en daardoor niet optimaal kunnen functioneren.

Verkeerd trainen kan ook een aanleiding zijn voor het ontstaan van myofasciale pijn.
Myofasciale pijn en triggerpunten kunnen ook secundair ontstaan als gevolg van een ander probleem vb. na het verstuiken van je enkel of in combinatie met een tendinopathie (peesontsteking). Deze blessures vragen een eigen aanpak maar Dry Needling zou hierbij wel kunnen helpen om triggerpunten in de omliggende spieren te deactiveren.

Wil je graag wat meer weten over Dry needling en myofasciale pijn, lees dan verder op onze blog.

Veel gestelde vragen

Wat is dry needling?

Dry needling is een techniek waarbij myofasciale pijn zeer snel en effectief behandeld wordt door middel van een droge naald.

Hoe werkt dry needling?

Met de naald wordt door een specialist zeer lokaal triggerpunten aangeprikt die de pijn veroorzaken.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint, ook wel spierknopen genoemd, is pijnklijke verharding in spier.

Wat gebeurt er bij dry needling?

Door de triggerpoints aan te prikken met een naald kan de spier beter ontspannen. 

Hoeveel keer is dry needling nodig?

Afhankelijk van de ernst van de blessure en het herstel van de spier(en) wordt er een behandelplan op maat opgesteld.