Klachten na het hardlopen komen bij veel mensen voor. Vooral bij beginners. Vrijwel de meeste klachten na het hardlopen komen voort uit een te fanatieke start of een verkeerde looptechniek. Een combinatie van beide is ook zeker mogelijk. Niet alleen beginners krijgen echter klachten. Het kan ook geoefende of doorgewinterde hardlopers overkomen. Wanneer je klachten ervaart, is het belangrijk dat je direct stopt en niet forceert. Een klein pijntje kan natuurlijk een keer voorkomen, maar wees alert. Krijg je echt last of voel je dat de pijn toeneemt, stop dan direct.

Met voldoende rust nemen de meeste klachten na het hardlopen af. Gun je lichaam de tijd om te herstellen en ga pas weer lopen op het moment dat je klachtenvrij bent. Verdwijnen de klachten niet, of komen ze terug? Raadpleeg dan je fysiotherapeut. FysioForza staat voor je klaar. Wij kunnen vaststellen wat er aan de hand is. Vervolgens zorgen wij voor een behandeling op maat om je van je klachten af te helpen én te houden.

In deze blog vertellen wij meer over veel voorkomende klachten waar je tijdens en na het hardlopen last van kunt krijgen. Wij leggen uit wat ze zijn, hoe ze kunnen ontstaan en wat je er tegen kunt doen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Als fysiotherapeut voor Haarlem en omgeving staan wij uiteraard klaar voor hardlopers die klachten ervaren. Toch geldt ook in dit geval: voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt eenvoudig de juiste voorbereidingen treffen om het risico op blessures en klachten te minimaliseren. Denk daarbij aan de volgende punten:

Begin je met hardlopen? Wees dan niet te ambitieus. Hardlopen is iets dat je op dient te bouwen. Veel beginners lopen – letterlijk – te hard van stapel. Laat je goed informeren over wat een goede afstand is om mee te beginnen, passend bij je fysieke conditie. Weersta ook de verleiding om te snel te rennen.

Goed schoeisel is essentieel. Investeer altijd in goede hardloopschoenen. Laat je adviseren in een goede sport- of hardloopwinkel en beknibbel niet op kwaliteit.

Gun je lichaam voldoende rust tussen sessies in. Laat je lijf herstellen. Ga niet lopen als je klachten ervaart. Zorg ook altijd voor een goede warming-up en cooling down.

De meest voorkomende klachten na het hardlopen
Graag vertellen wij je wat meer over de meest voorkomende klachten na het hardlopen. Wellicht helpt dit je om jouw klachten te duiden.

Diverse knieklachten

Hardlopen is ontzettend belastend voor de knieën. Het is dan ook niet verwonderlijk dat knieklachten de meest voorkomende klachten na het hardlopen, maar ook tijdens het hardlopen zijn. Je knieën moeten behoorlijke schokken opvangen. Met goed schoeisel, een goede looptechniek en een lichaam dat gewend is aan rennen, geeft dit doorgaans geen problemen. Maar een verkeerde looptechniek of te veel belasting kan voor veel problemen zorgen. Daarom is kniepijn de meest voorkomende klacht onder hardlopers.

De lopersknie

De lopersknie is een klacht waar veel hardlopers bekend mee zijn. Een lopersknie herken je aan een stekende pijn aan de buitenste knieknobbel. Niet alleen tijdens lopen, maar ook tijdens rust geeft dit veel pijn. Vooral buigen is zeer pijnlijk. Een lopersknie ontstaat door overbelasting. De pijn wordt veroorzaakt door een peesband die over het kniebot loopt. Het weefsel raakt geïrriteerd en dat veroorzaakt pijn. Een lopersknie ontstaat vaak wanneer de intensiteit te snel wordt opgevoerd. Gelukkig is in veruit de meeste gevallen voldoende rust genoeg om deze klachten na het hardlopen te voorkomen. Luister goed naar je lichaam. Voel je deze pijn opkomen, stop dan direct en houd voldoende rust.

Pijn aan de binnenkant van je knie

Ervaar je pijn aan de binnenkant van je knie tijdens of na het hardlopen? Dit kan op meerdere dingen wijzen. Overbelasting van de binnenste knieband komt relatief vaak voor. Vooral onder mensen die een (lichte) X-stand van de benen hebben. Schoeisel afgestemd op jouw houding kan dit voorkomen. Inlegzooltjes zijn een veel gebruikte oplossing.

Pijn in de knieholte

Popliteus tendinitis. Dat klinkt als abracadabra voor een leek, maar het is een veel voorkomende klacht na het hardlopen. Hierbij raakt de pees van een spier in de knieholte ontstoken. Deze spier helpt bij het buigen van de knie en ondersteunt de hamstring. Pijn kan daardoor ook uitstralen. Popliteus tendinitis staat ook bekend als de “heuvelknie”, omdat heuvelafwaarts lopen de kans op klachten vergroot. De klachten kunnen worden verholpen door rust, maar als ze aan blijven houden kan een fysiotherapeut gerichte oefeningen en massage toepassen.

Pijn in de meniscus

Bij pijn in de meniscus dien je zeer voorzichtig te zijn. Dit kraakbeen om het kniegewricht heen zorgt voor demping en souplesse. Schade aan de meniscus kan niet alleen veel pijn veroorzaken, maar ook leiden tot zeer ernstige en soms zelfs onherstelbare schade aan de knie. Neem dus geen enkele risico wanneer je pijn voelt aan je knie die je niet helemaal kunt duiden.

Hoe kan FysioForza helpen?

Dagelijks behandelen wij mensen met klachten na het hardlopen. Wanneer rust nemen niet voldoende blijkt, ben je gebaat bij behandeling door een fysiotherapeut. Wij kunnen vaststellen wat het probleem is en de oorzaak achterhalen. Vervolgens kunnen wij door gerichte fysiotherapie, oefeningen en massage ervoor zorgen dat jouw klachten na het hardlopen verdwijnen. Heb jij last van klachten die niet over willen gaan? Neem dan direct contact met ons op.