Een verstuikte enkel kan ontzettend pijnlijk zijn. Het kan iedereen gebeuren. In tegenstelling tot veel andere blessures hoef je een verstuikte enkel niet per se op te lopen door inspanning. Een misstap of verkeerde beweging kan genoeg zijn. In veel gevallen gaat een verstuikte enkel vanzelf weer over en is het niets om je zorgen om te maken. Soms blijf je hier wel last van hebben. Wat moet je dan doen? Lees hier wat een verstuikte enkel precies is en wanneer je hulp in kunt schakelen.

Wat is een verstuikte enkel?

Een verstuikte enkel treedt op wanneer het enkelgewricht wordt overstrekt. Om de enkel heen zitten banden die de enkel stabiel houden. Wanneer je jouw enkel verstuikt betekent dit dat deze banden te ver zijn opgerekt. Het gaat vrijwel altijd om een piekbelasting waarbij dit is gebeurd. Denk aan het verdraaien van je enkel, het verkeerd neerzetten van je voet en er doorheen zwikken of je verstappen op een ongelijke ondergrond. Je enkelbanden zijn te ver uitgerekt en dat levert pijn op.
Je zult na een verstuikte enkel meestal enige tijd last hebben van pijn. Ook kun je de enkel misschien niet goed belasten. Bij een lichte verstuiking zal de pijn na enige tijd wegtrekken en kun je de enkel gewoon weer belasten. Hoe lang een verstuikte enkel duurt, is afhankelijk van de ernst. Soms trekt de pijn in enkele minuten weg, maar soms kun je er ook enkele dagen last van blijven houden. Symptomen van een verstuikte enkel zijn naast pijn een Instabiel gevoel van de voet, beperkte mobiliteit en verdikking/zwelling. Bij ernstige verstuikingen kunnen er andere symptomen optreden. Daar kun je dadelijk over lezen.

Verstuikte enkel intapen

Kun jij je enkel nog wel belasten na verstuiking, maar doet deze wel pijn? Dan kun je jouw verstuikte enkel intapen. Door met een drukverband kruiselings de voet goed in te tapen zorg je voor extra druk en stabiliteit. Hierdoor kun je de enkel blijven belasten en zal de pijn afnemen. Het is wel belangrijk om goed in de gaten te blijven houden of de pijn verdwijnt. Zo niet, dan is het verstandig om de hulp in te schakelen van een fysiotherapeut.

Wat ook helpt bij een verstuiking is om direct na de verstuiking van je enkel deze goed te koelen met ijs. Dit helpt eventuele zwelling voorkomen.

Mijn verstuikte enkel blijft dik of pijnlijk

Een verstuiking moet in principe binnen een paar dagen helemaal verdwenen zijn. Is dat niet het geval en blijft je het verstuikte enkel dik of pijnlijk? Dan is er misschien meer aan de hand. Hoewel een verstuiking heel erg pijnlijk kan zijn, moet deze niet lang aanhouden. Kun je na een aantal dagen nog steeds je enkel niet goed bewegen, is deze dik of heb je pijn tijdens lopen en belasting? Neem dan contact met ons op.

Een verrekte enkelband of gescheurde enkelband

Wanneer pijn en zwelling niet afnemen is er mogelijk meer aan de hand. Je kunt dan meestal denken aan een verrekte enkelband of gescheurde enkelband. Een verrekte enkelband is eigenlijk niets meer of minder dan een zeer zware verstuiking. De banden rondom je enkels zijn hierbij dusdanig hard en ver opgerekt dat ze hier echt van moeten herstellen. Dit kan door rust te nemen. Je kunt bijvoorbeeld de enkel intapen of een brace dragen. Vervolgens is het belangrijk om de enkel zo min mogelijk te belasten. Het kan zo zijn dat je een aantal dagen of zelfs iets langer op krukken moet lopen om de enkel voldoende rust te geven. Bij een gescheurde enkelband dien je altijd direct de huisarts of fysiotherapeut te raadplegen. Bij een gescheurde enkelband is de verstuiking zo ernstig geweest dat de band is ingescheurd. In tegenstelling tot wat mensen wel eens denken is de band zelden helemaal afgescheurd. Wanneer dat wel het geval is, is een operatie onvermijdelijk. In het merendeel van de gevallen gaat het echter om een scheur in de band. Deze kan herstellen door het nemen van volledige rust en daarna eventuele oefeningen van de fysiotherapeut om de band langzaam weer sterk te krijgen.

Hulp van een fysiotherapeut

Wanneer je bij een verstuikte enkel twijfelt, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts of met ons. Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar. Wij kunnen jouw enkel onderzoeken en constateren of er sprake is van een verstuikte enkel of misschien iets ernstigers. In alle gevallen waarbij oefeningen en therapie nodig zijn om goed te herstellen, zorgen wij er met een persoonlijke aanpak voor dat je enkel zo snel mogelijk weer de oude wordt.