Soms kunnen bepaalde aandoeningen een nogal misleidende naam hebben. “Etalagebenen” is hiervan een goed voorbeeld. Wie niet beter weet, denkt misschien dat het een positieve term is, afkomstig uit de modellenwereld. Niets is echter minder waar. Etalagebenen is de Nederlandse benaming voor de aandoening die in medische termen claudicatio intermittens heet. Deze term zal de meeste mensen echter nog veel minder zeggen. De aandoening wordt etalagebenen genoemd vanwege de tijdelijke verlichting die op kan treden wanneer mensen die hieraan lijden even stoppen met lopen. Zoals stilstaan voor een etalage, inderdaad. Wij leggen je graag uit wat etalagebenen precies zijn en wat de symptomen zijn.

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen is dus een lekenterm. Wanneer je last hebt van etalagebenen, krijg je zeer pijnlijke benen tijdens het lopen. Vreemd genoeg gaat het hierbij vooral om kleine of korte stukjes lopen. Mensen die last hebben van etalagebenen krijgen de officiële medische diagnose perifeer arterieel vaatlijden. Dit houdt in dat er een slagader naar of in de benen is vernauwd of afgezet. Het gevolg hiervan is dat de benen te weinig zuurstof krijgen. Dit is met name een probleem tijdens inspanning, want bij inspanning heeft het lichaam meer zuurstof nodig dan in rust. Door de vernauwing of afzetting in de slagader kan de benodigde zuurstof niet geleverd worden en dat zorgt voor (ernstige) klachten.

Etalagebenen: wat zijn de symptomen?

De symptomen van etalagebenen zijn vooral pijn in de benen. De meeste mensen ervaren een stekende, heftig prikkelende pijn in de benen, of een pijn die zich laat vergelijken met een krampaanval. Ook kunnen de benen over het algemeen zwaar en vermoeid aanvoelen. Symptomen van etalagebenen komen het duidelijkst naar voren tijdens lopen. 

Hoe weet je nu of je last hebt van etalagebenen, of dat de symptomen op iets anders wijzen? De symptomen van etalagebenen onderscheiden zich vooral omdat zij komen en gaan. De klachten ontstaan tijdens lopen. Vaak al bij korte stukjes. De benen krijgen te weinig zuurstof waardoor er pijn optreedt. Stilstaan (etalages kijken) biedt dan soelaas. Door te rusten neemt het zuurstoftekort af en verdwijnt de pijn. Ga je echter weer lopen, dan zal de pijn snel weer toenemen.

De pijn wordt altijd gevoeld in de benen. Waar de pijn zich manifesteert, is per persoon verschillend. De vernauwing van de slagader zit in elk geval altijd boven de plek waar de pijn zich openbaart.

Wat veroorzaakt claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens wordt veroorzaakt door vetafzetting of verkalking aan de wand van de slagader. Een combinatie van beide kan ook. Roken is een veel voorkomende en bekende oorzaak van etalagebenen, zeker in combinatie met te weinig bewegen en een ongezonde leefstijl. Diabetespatiënten kunnen te maken krijgen met etalagebenen als een gevolg van hun suikerziekte. Het is echter niet zo dat dit de enige oorzaken zijn: ook mensen die niet roken, niet aan diabetes lijden en anderzijds gezond zijn kunnen te maken krijgen met claudicatio intermittens. 

Om definitief vast te stellen of er sprake is van etalagebenen wordt er gekeken naar de verhouding tussen de bloeddruk in en om de knieholte en de bloeddruk gemeten aan de pols.

De ernst van de aandoening

De ernst van de aandoening kan in eerste instantie worden bepaald door de mate waarin je er last van hebt. Vooropgesteld: etalagebenen zijn nooit een goed teken. Maar in milde vorm kun je hier grote stukken mee lopen en/of heb je hier lang niet altijd last van. Sommige mensen hebben er echter dermate veel last van dat zij elke paar minuten moeten stoppen met lopen en moeten wachten totdat de pijn is weggezakt.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij etalagebenen?

In zeer bedreigende gevallen is het nodig dat patiënten worden gedotterd of geopereerd. Er wordt dan bijvoorbeeld een bypass aangelegd. Dergelijke operaties zijn zeker niet zonder risico en zullen alleen in de zwaarste gevallen worden uitgevoerd. In vrijwel alle gevallen van etalagebenen wordt er in eerste instantie gekeken naar wat mensen zelf kunnen doen om het probleem te helpen. Want het is namelijk in veel gevallen te verhelpen. Stoppen met roken (in geval van rokers) is een must, evenals gezonde voeding en meer beweging.

In veel gevallen is intensieve beweging, met looptraining als onderdeel de beste methode om etalagebenen te verhelpen. Hier kunnen wij als praktijk voor fysiotherapie een belangrijke rol in spelen. Wij begeleiden cliënten met etalagebenen met training en oefening. Sommigen van hen komen bij ons terecht na doorverwijzing van een huisarts, maar twijfel je en vermoed je dat jij hier wellicht ook last van hebt? Neem dan contact met ons op voor een intake.

Webdesign bureau in hartje Haarlem