Volgens wetenschappelijke studies zou de helft tot driekwart van de wereldbevolking tussen de achttien en vijfenzestig jaar, hoofdpijn hebben ervaren het afgelopen jaar. Er zijn verschillende types hoofdpijn beschreven door de international headache society (IHS) waarvan de meest voorkomende types Migraine, tension type headache (TTH) of een combinatie van beide zijn. Hoofdpijn kan zeer belemmerend zijn waardoor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten belemmerd kan worden. In veel gevallen is het moeilijk te achterhalen wat de precieze oorzaak is van hoofdpijn. Met behulp van de International Classification of Headache Disorders (ICHD) kunnen we via een grondige anamnese vaak achterhalen met wat voor type hoofdpijn je te maken hebt. Vaak kan hoofdpijn gelinkt worden aan stress en gespannen spieren in de nek, indien dit het geval is kan manuele therapie en/of dry needling helpen om van deze hoofdpijn vanaf te geraken.

In sommige gevallen kan hoofdpijn ook een gevolg zijn van langdurig overgebruik van bepaalde pijnstillers. Het is aangeraden om maximaal twee dagen na elkaar pijnstillers tegen hoofdpijn te nemen en daarna zeven dagen helemaal niets. Gaat de hoofdpijn niet over? Neem dan contact op voor fysiotherapie bij hoofdpijn.

disease-g2e7a8ee7c_1920

Benieuwd hoe wij u van uw hoofdpijn klachten af kunnen helpen? Neem contact op om een vrijblijvende intake te plannen voor een behandeling in Haarlem.

Soorten hoofdpijn

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Hoofdpijn kan soms zo hevig zijn dat je wordt belemmerd in je functioneren. Vaak is hoofdpijn goed te behandelen en dat kans dat de pijn afneemt is groot. Onderstaand lichten we twee veel voorkomende soorten hoofdpijn toe, maar wij kunnen u ook bij andere hoofdpijn helpen.

Tension Type Headache:

Dit is één van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn, de oorzaak is niet helemaal duidelijk maar wordt gelinkt aan een musculoskeletale problematiek in de nek. Houding kan hier een belangrijke rol spelen, vandaar dat studenten of mensen met een kantoorbaan hier vaak mee te maken krijgen. De aard van de hoofdpijn is eerder drukkend en bilateraal.

Dit soort hoofdpijn wordt vaak gelinkt aan triggerpunten in enkele nek of kaakspieren vb. Sternocleidomastoideus, upper trapezius, splenius captis, temporalis, masseter,…via onderzoek kan dit worden nagegaan. Dry needling zou in dit geval pijnverlichting kunnen bieden hoewel de wetenschappelijke literatuur hier nog tegenstrijdige resultaten naar voren brengt. De combinatie dry needling met manuele therapie en oefentherapie is effectief gebleken bij de behandeling van dit soort hoofdpijn.

Migraine

Is een veel voorkomende en zeer belemmerende vorm van hoofdpijn. Migraine komt vaak eenzijdig voor en wordt erger bij inspanning, belemmert daardoor ook de dagelijkse activiteiten. Er is nog niet veel duidelijkheid over de oorzaak of de behandeling van migraine. Soms lijkt het een hormonale oorsprong te hebben, soms gerelateerd aan voeding maar vaak ook aan heel andere dingen.

Onderzoek toont aan dat mensen met Migraine baat hebben bij profylactische manuele therapie, dit betekent dat de therapie erop gericht is om nieuwe migraine aanvallen te voorkomen of te verminderen. Deze behandeling bestaat meestal uit segmentale mobilisaties van de cervicale regio, spierversterkende oefeningen van de cervicale en suboccipitale spieren en eventueel ook weer dry needling van de cervicale musculatuur. Zo kan men een hevige migraine aanval vaak voor blijven.

Ervaart u vaak hoofdpijn, recent of reeds een langere periode? Neem contact op met ons voor fysiotherapie bij hoofdpijn.

Enkele nuttige websites indien u meer wenst te weten over hoofdpijn

Hoofdpijn.nl

Allesoverhoofdpijn.nl