Achillespees klachten komen vaak voor. Ondanks dat de achillespees de sterkste pees in het lichaam is. Vaak ontstaan achillespees klachten door overbelasting. Er kunnen echter ook andere oorzaken spelen: oorzaken die ernstiger zijn en die fysiotherapie noodzakelijk kunnen maken. In deze blog lees je alles over achillespees klachten. Twijfel je na het lezen of je contact op moet nemen? Doe dit dan vooral. Zeker wanneer de achillespees klachten al langere tijd spelen. Wij kunnen je klachten onderzoeken en vaststellen of fysiotherapie nodig is.

achillespees klachten

Benieuwd hoe wij u van uw achillespees klachten af kunnen helpen? Neem contact op om een vrijblijvende intake te plannen voor een behandeling in Haarlem.

Hoe beginnen achillespees klachten?

Achillespees klachten kunnen op meerdere manieren beginnen. Vaak komt het door overbelasting. Bijvoorbeeld na langdurig lopen. Slecht schoeisel kan hier van invloed zijn. Klachten kunnen ook acuut optreden. Daar gaat dan meestal wel een beweging aan vooraf. Dit soort klachten komt vaak voor bij sporters. Tijdens het trekken van een sprint schiet de pijn er ineens in. Sporten zonder goede oefening, zonder goede warming-up of in erg koud weer verhoogt de kans dat dit gebeurt. Het kan ook gebeuren door een val of verkeerde beweging.

Achillespees klachten kunnen ook ontstaan zonder overbelasting en zonder noemenswaardige vorm van inspanning. Zo kan er sprake zijn van een ontsteking. Ook bepaalde medicijnen kunnen zorgen voor klachten aan de achillespees.

Hoe herken je de klachten?

Je zult altijd pijn voelen aan je achillespees. Achillespees pijn kan uiteenlopen van een zeurende, vermoeid aanvoelende pijn tot een intense, scherpe steek. Is er sprake van zeer veel pijn, dan kan er sprake zijn van een achillespees ontsteking of gescheurde achillespees. De pijn in de achillespees zul je vooral voelen net boven de hiel. Vaak is aanraken ook pijnlijk en voel je een (kleine) verdikking.

Is mijn achillespees gescheurd?

Bij ernstige pijn vragen veel mensen zich af: is mijn achillespees gescheurd? Dit kun je met redelijk veel zekerheid zelf vaststellen. Een gescheurde achillespees leidt tot veel pijn. In veel gevallen zul je rondom de hiel ook een verkleuring zien. Een gescheurde achillespees kenmerkt zich naast veel pijn- vooral door het feit dat je geen kracht meer kunt zetten. Lopen lukt niet of nauwelijks en je zult niet meer op je tenen kunnen staan.

Hoe herken ik een achillespees ontsteking?

Een achillespees ontsteking is niet altijd makkelijk te herkennen. Let vooral op aanhoudende pijn. Dit hoeft zeker geen ernstige pijn te zijn. Een achillespees ontsteking betekent wel dat je er gedurende langere tijd vrijwel constant last van hebt. Vooral na het sporten of inspanning. Ook voelt je voet vaak stijf aan. Een achillespees ontsteking kan diverse oorzaken hebben: overbelasting, maar ook een verkeerde stand van de voeten, te korte spieren, diabetes of overgewicht.

Wat moet ik doen bij achillespees klachten?

Bij de meeste achillespees klachten is rust voldoende om te herstellen. Neem volledige rust totdat de pijn weg is. Bouw daarna rustig weer op, maar houd goed in de gaten of de klachten niet terugkomen.

Bij een achillespees ontsteking is rust meestal ook voldoende. Wanneer de ontsteking echter terugkomt, is het verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut. FysioForza staat uiteraard voor je klaar. Onze fysiotherapeut kan op zoek gaan naar de oorzaak van de terugkerende ontsteking. Door middel van therapie en oefening kunnen spieren worden getraind. Hierdoor wordt de achillespees versterkt en kunnen terugkerende problemen worden voorkomen.

Na een gescheurde achillespees helpt fysiotherapie om te herstellen. Na een gescheurde achillespees zul je eerst een (gips)spalk krijgen (die de voet ontlast en in de juiste positie houdt) of een operatie moeten ondergaan. Zodra de pees weer belast kan worden, kan worden begonnen met fysiotherapie om de pees en spieren weer sterk te krijgen.