Hoofdpijn is ontzettend vervelend. Dat is al zo wanneer je er eventjes last van hebt. Veel mensen hebben te kampen met regelmatige en soms zelfs chronische hoofdpijn. Wanneer hier sprake van is, gaat het bovendien vaak niet om een lichte maar om een zware vorm van hoofdpijn. Dit kan je geluk en je dagelijks functioneren zeer sterk beïnvloeden. Hoofdpijn kan diverse oorzaken hebben. Het is heel goed mogelijk dat jouw hoofdpijn te verhelpen is met behulp van fysiotherapie. In deze blog leggen wij uit wanneer dit het geval is en hoe fysiotherapie kan helpen bij hoofdpijn.

Hoe ontstaat hoofdpijn?

Hoofdpijn kent vaak meerdere oorzaken. Het kunnen er ontzettend veel zijn. Het is daarom niet mogelijk om in deze blog alle mogelijke oorzaken van hoofdpijn te behandelen. Daarom gaan wij in op enkele van de meest voorkomende oorzaken en leggen wij uit wanneer en hoe fysiotherapie kan helpen bij hoofdpijn.

Bij veel mensen wordt hoofdpijn veroorzaakt door stress. Iedereen ervaart wel eens stress en gelukkig leidt dit niet direct tot hoofdpijn. Wanneer je echter gedurende langere tijd herhaaldelijk of structureel te maken krijgt met stress, dan is hoofdpijn één van de meest voorkomende symptomen. Het is vervelend, maar in principe zal de hoofdpijn verdwijnen wanneer de stress verdwijnt. Lukt het je niet om van stress af te komen, zoek dan hulp. Bijvoorbeeld bij een stress coach of een psycholoog. Fysiotherapie kan ook helpen bij hoofdpijn die veroorzaakt wordt door stress. Daarover dadelijk meer.

Om hoofdpijn te voorkomen is het belangrijk om voldoende te eten en vooral voldoende te drinken. Wie te weinig drinkt, kan snel last krijgen van hoofdpijn. Zeker wanneer het warm is of wanneer je inspanning verricht.

Soms is er een duidelijk aanwijsbare reden voor hoofdpijn. Eenvoudige zaken als een griep of verkoudheid kunnen hoofdpijn veroorzaken. Net als structureel te weinig slaap, oorpijn of problemen met het gebit. Ook problemen met het zicht kunnen resulteren in hoofdpijn. Bijvoorbeeld het dragen van een bril of lenzen met verkeerde sterkte.

De oorzaak waar wij in deze blog extra aandacht aan willen besteden, is van fysieke aard. Dit is iets waar veel mensen mee kampen. Heel vaak wordt hoofdpijn namelijk veroorzaakt door spanning in de schouders en nek. Die spanning kan veroorzaakt worden door stress, maar ook door een verkeerde lichaamshouding, een slechte en ongezonde werkhouding of problemen met spieren, gewrichten of pezen.

Wanneer kan fysiotherapie helpen bij hoofdpijn?

Bij de voorbeelden uit de laatste alinea kan fysiotherapie helpen bij hoofdpijn. Zeer vaak is er een duidelijk aanwijsbare reden. Wanneer de hoofdpijn wordt veroorzaakt door een probleem met de spieren, pezen, gewrichten of een verkeerde werk- en/of lichaamshouding kan door middel van oefeningen en massage of door manipulatie (manuele therapie) de hoofdpijn worden verholpen. Bijna de helft van alle mensen krijgt wel eens te maken met spierspanningshoofdpijn. Fysiotherapie kan dan helpen. Spieren en gewrichten worden soepel gemaakt, je houding wordt gecorrigeerd en spanning uit het lichaam verdwijnt. Je zult merken dat je soepeler kunt bewegen en dat de hoofdpijn verdwijnt omdat spanningen of beknellingen worden verholpen.

Ook bij inspanningshoofdpijn of cervicogene hoofdpijn (spierpijn vanuit de nek, vooral bij het bewegen) leidt fysiotherapie bijna altijd tot een volledige afname van de klachten.

Neem contact op voor een intake

Wanneer je last hebt van hoofdpijn waar je niet vanaf komt, is het verstandig om contact met ons op te nemen voor een intake. Tijdens de intake zullen wij je klachten in kaart brengen en kunnen wij vaststellen of de hoofdpijn door middel van fysiotherapie of manuele therapie te verhelpen is. Onze fysiotherapeut kan je helpen om de spieren in je schouders en je nek weer los en soepel te krijgen. Ook geven wij je tips en oefeningen voor je houding. Het is goed mogelijk dat er om de hoofdpijn definitief te verhelpen wijzigingen nodig zijn op bijvoorbeeld je werkplek. Ook hiermee ondersteunen wij.