Massages zijn er in diverse vormen. Veel mensen denken bij een massage gelijk aan ontspanning. Een sportmassage heeft een ander doel. Dit is een functionele massage die zowel preventief als herstellend kan worden ingezet. Wij leggen graag uit hoe dit precies werkt en welke voordelen een sportmassage biedt.

Fysiotherapie bij schouderklachten

Benieuwd hoe wij u van uw klachten af kunnen helpen met sportmassage in Haarlem? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Wat is een sportmassage?

Een sportmassage bestaat uit een aantal verschillende handelingen. Deze massage is extra intensief en wordt – zoals de naam al zegt – meestal voor en/of na het sporten toegepast. Het doel van een sportmassage is niet om te zorgen voor ontspanning, zoals dit bij de meeste andere massages wel het doel is. Dit type massage is bedoeld om de bloedsomloop te stimuleren en het lichaam te helpen om afvalstoffen snel af te voeren. Daardoor, maar ook daarbij, biedt een sportmassage enkele belangrijke voordelen.

Voordat de massage begint, wordt altijd besproken waar de focus moet komen te liggen. Het is zeker mogelijk dat bijna het gehele lichaam wordt aangepakt. De massage zal zich echter vooral focussen op de plek(ken) waar je klachten hebt of klachten kunnen ontstaan.

Een belangrijk onderdeel van de sportmassage is de “deep tissue massage” oftewel: het masseren van het dieper gelegen weefsel. Spieren worden gemasseerd, maar ook het bindweefsel wordt losgemaakt. Hiervoor moet er diep worden gemasseerd. Je ervaart een duidelijk verschil met een reguliere massage. Een sportmassage voelt in de regel niet ontspannend of aangenaam. Deze kan zelfs pijnlijk zijn. Aan de andere kant zijn er mensen die het gevoel omschrijven als een opluchting. Hoe je het ook wendt of keert: het is een stevige, intensieve massage die je enkele dagen daarna nog kunt voelen.

Waarom een sportmassage?

Een sportmassage kan worden gegeven om hardnekkige spierklachten op te lossen. Denk aan extreme stijfheid of spierknopen. Het vaakst wordt deze massage toegepast om blessures te voorkomen of blessures te verhelpen. Het is dus een massage die op twee manieren kan werken.

De sportmassage leent zijn naam dan ook aan zijn belangrijkste toepassing: bij sporters. Dit hoeven uiteraard geen professionele sporters te zijn: ook voor recreanten kan de massage voordelen bieden. Tevens kan deze ook buiten het sporten om worden toegepast.

Wanneer je regelmatig last hebt van blessures, of voelt dat er ergens misschien een blessure aan het opkomen is, kun jij je laten masseren door een sportmasseur. Bindweefsel wordt losgemaakt en spierknopen die zich aan het vormen zijn, kunnen worden opgelost. Zo verklein je de kans dat je geblesseerd raakt. Voor een optimaal effect is het belangrijk om de massage een aantal dagen voor het sporten uit te laten voeren. Door het intensieve karakter kun je hier namelijk een paar dagen last van hebben in de vorm van pijnlijke of gevoelige spieren. Dat is een teken dat de massage zijn werk doet. Je wilt natuurlijk pijnvrij zijn op het moment dat je gaat sporten, dus planning is belangrijk.

Een sportmassage na het sporten helpt je lichaam om te herstellen na inspanning. Dankzij de massage wordt de bloedsomloop gestimuleerd, blijven de spieren soepel en worden afvalstoffen die kunnen zorgen voor stijfheid en blessures effectief afgevoerd.
Sportmassages worden daarom ook vaak toegepast in aanloop naar en/of na afloop van een intensieve fysieke inspanning. Maar ook bij acute of aanhoudende spierklachten kan zo’n massage zeer effectief zijn.

Het effect / de voordelen van een sportmassage

Het effect van een sportmassage is afhankelijk van het doel waarmee deze wordt toegepast. Ervaar je nog geen klachten, maar wil je voorkomen dat je deze bij inspanning wel krijgt, dan kan een sportmassage helpen om blessures te voorkomen. Heb je een inspanning geleverd en wil je hiervan goed, snel en zonder klachten of blessures herstellen, dan zorgt een sportmassage ervoor dat je lichaam afvalstoffen snel en effectief afvoert. Hierdoor worden spierpijn, spierknopen en andere klachten zoals stijfheid voorkomen.

Los van het voorkomen of herstellen van sportgerelateerde klachten zijn de voordelen van een sportmassage vooral dat je beter en soepeler kunt bewegen. Je zult misschien even door wat pijn heen moeten bijten, maar het effect is dat jij je veel vrijer zult voelen. Het gevoel dat mensen ervaren na een goede sportmassage is vaak alsof zij kilo’s lichter zijn. Je beweegt makkelijker, soepeler en pijnvrij.

Heb jij interesse in een sportmassage in Haarlem? FysioForza staat voor je klaar. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.