Verzwikkingen, een gebroken enkel, instabiele enkels of een overbelaste achillespees om zo maar gelijk een paar enkelklachten te noemen. Enkelklachten kunnen heel vervelend zijn en zorgen voor beperkingen in het lopen, het vermijden van dagelijkse bezigheden en het niet kunnen sporten op het gewenste niveau. De enkel bestaat uit twee gewrichten, het onderste en het bovenste spronggewricht. Deze gewrichten worden verstevigd door structuren zoals enkelbanden, spieren en pezen.

Er kan een probleem ontstaan in één van deze structuren of een combinatie van de structuren. Enkelklachten worden onderverdeeld in acute enkelklachten en chronische enkelklachten. Waarbij door de enkel gaan (inversietrauma) het vaakst voorkomt.

Symptomen van enkelklachten

Symptomen die kunnen ontstaan bij enkelklachten zijn:

  • Pijn
  • Zwelling
  • Bloeduitstorting
  • Moeite met het belasten van de voet
  • Instabiliteit
  • Verminderde kracht
  • Moeite met maken van bewegingen in de enkel
Gescheurde meniscus fysiotherapie net zo effectief als een operatie

Benieuwd hoe wij u van uw enkelklachten af kunnen helpen? Neem contact op om een vrijblijvende intake te plannen voor een behandeling in Haarlem.

Hoe ontstaan enkelklachten?

Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan van enkelklachten. Toch is de meest voorkomende oorzaak sport gerelateerd. Denk aan de enkel verzwikken bij het maken van een draai, een klap op de enkel krijgen of een te hoge trainingsintensiteit. Daarnaast kunnen ook verkeerd schoeisel, een verkeerde stand van de enkel, een instabiele enkel, een slechte houding, overbelasting en een verkeerd looppatroon oorzaken zijn voor het ontstaan van enkelklachten. Wij vinden het bij FysioForza altijd uitermate belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Immers is de kans groot dat de enkelklachten terug komen als de oorzaak niet aangepakt wordt.

Waarom Fysiotherapie bij enkelklachten?

Er gaan veel verschillende verhalen rond wat er nou precies gedaan moet worden bij enkelklachten: wel of niet toepassen van medical taping, wel of niet ijzen, wel of geen zooltjes, rust houden of juist absoluut niet. Wanneer u last heeft van enkelklachten gaan wij altijd eerst opzoek wat er aan de hand is en wat de oorzaak van de klachten is. Hierna zullen wij een specifiek en persoonlijk advies geven, zodat ook voor u duidelijk is wat u precies wel en niet moet doen. Daarna stellen we een persoonlijk behandelplan op. Samen met u gaan we aan de slag om zo snel mogelijk van de enkelklachten af te komen en de kans op terugkomst van de enkelklachten te minimaliseren. Daarnaast hebben wij ook een samenwerking met podotherapie Kennermerland, waarbij als het nodig is we u door kunnen verwijzen voor zooltjes.

De oplossing bij enkelklachten?

Neem contact met ons op en vraag een intake aan. Wij helpen u graag.