Een operatie is vaak ingrijpend. Het doel van een operatie is om een probleem weg te nemen of mogelijke problemen te voorkomen. Het is dan ook behoorlijk wrang wanneer u last krijgt van postoperatieve klachten. Vaak zijn deze gelukkig goed te accepteren. Bij veel operaties horen deze klachten erbij en zullen zij vanzelf weer verdwijnen. U bent er door artsen waarschijnlijk van tevoren op gewezen. Postoperatieve klachten kunnen echter ook als een donderslag bij heldere hemel optreden. Dikwijls hebben zij te maken met de aard van de operatie, maar het is ook goed mogelijk dat de klachten niet direct gerelateerd lijken te zijn aan de operatie. Wat de klacht en de oorzaak hiervan ook is: u wilt hier natuurlijk zo snel mogelijk van af. Het team van FysioForza staat voor u klaar.

Wat zijn postoperatieve klachten precies?

Postoperatieve klachten zijn, zoals de naam al zegt, klachten die ontstaan na een operatie, als gevolg van deze operatie. Daarbij moet wel een nuance worden aangebracht. Bij veel operaties is het volstrekt logisch en bovendien ingecalculeerd dat u enige tijd klachten ervaart. Dit zijn klachten die passen bij het herstel. Bent u bijvoorbeeld aan uw knie geopereerd, dan is het bijna altijd zo dat u hierna nog enige tijd pijn hebt, kampt met een beperkte mobiliteit en u de knie nog niet volledig mag belasten. Technisch gezien zijn dit postoperatieve klachten, alleen verstaan wij onder postoperatieve klachten de klachten na een operatie die niet werden verwacht, die heviger zijn of die langer duren.

Om het zojuist gegeven voorbeeld van de knieoperatie nog eens aan te halen: van tevoren zal een chirurg u een beeld schetsen van de klachten die u zeer waarschijnlijk zult ervaren. De klachten kunnen iets heviger of juist wat minder hevig zijn dan gedacht, en ook iets langer of juist korter duren. Maar wat nu wanneer de klachten echt afwijken? Misschien blijkt na enkele weken dat u na de operatie last blijft houden van pijn en stijfheid in uw kuit, terwijl uw knie helemaal in orde is. Dit is een postoperatieve klacht: een klacht die ontstaan is door de operatie en die niet in het normale klachtenbeeld valt.

Postoperatieve klachten hoeven niet altijd op te treden in of om het lichaamsdeel waaraan u geopereerd bent. Zo kan een rugoperatie misschien resulteren in chronische hoofdpijn. Ook dit is een postoperatieve klacht: u had deze klacht voor de operatie immers niet.

Revalidatie na operatie

Benieuwd hoe wij u van uw postoperatieve klachten af kunnen helpen? Neem contact op om een vrijblijvende intake te plannen voor een behandeling in Haarlem.

Hoe kunt u van deze klachten afkomen?

Om postoperatieve klachten goed te behandelen, is het belangrijk dat er een goede diagnose wordt gesteld. Zijn de klachten te definiëren als postoperatieve klachten die behandeling vereisen, of is de verwachting dat deze vanzelf weer verdwijnen of passen in het reguliere beeld van herstel? Blijken uw klachten niet te passen bij het normale herstelbeeld, dan wordt er verder gekeken.

Waar komen de klachten precies vandaan? Wanneer heeft u hier last van? Onze fysiotherapeuten zullen vaststellen hoe de klachten zich verhouden tot uw operatie. Uw klacht kan namelijk diverse oorzaken hebben: verlies van spiercapaciteit, een verkeerde lichaamshouding of misschien gebrekkige nazorg vanuit de medische instelling of ziekenhuis.

Vervolgens wordt er gezorgd voor een plan van aanpak op maat. Afhankelijk van uw klachten wordt er gekozen voor fysiotherapie, manuele therapie of begeleide oefeningen. Een combinatie is uiteraard ook mogelijk. Waar nodig zal uw fysiotherapeut overleggen en samenwerken met een medisch specialist om u zo snel en effectief mogelijk van uw postoperatieve klachten af te helpen.

Neem contact met ons op voor een intake

Ervaart u al langere tijd klachten na een operatie die u niet als normaal beschouwt? Neem contact met ons op voor het plannen van een intakegesprek. Wij staan voor u klaar.