Fysiotherapie kent veel verschillende vormen. Haptonomie is daar één van. Het is bovendien het bewijs dat fysiotherapie een breed spectrum beslaat én dat mensen op diverse manieren geholpen kunnen worden bij het aanpakken van hun fysieke klachten. 

Haptonomie wordt geclassificeerd als een alternatieve geneeswijze. Wat zegt dit precies? Voor veel mensen heeft de term “alternatieve geneeswijze” een negatieve lading. Alles wat als de norm en als alternatief wordt beschouwd, is ook geografisch en cultureel bepaald. Haptonomie wordt in veel West-Europese landen als alternatief beschouwd, terwijl het in andere landen op de wereld juist een veel gebruikte methode is. Dat de methode in Nederland als alternatieve geneeswijze wordt gezien, betekend zeker niet dat de methode minder goed werkt. 

Bij FysioForza werken wij altijd oplossingsgericht. Het is ons doel om jou van je klachten af te helpen. Daarbij houden wij dus niet star vast aan een bepaalde methode. Ons doel is om de klant resultaat te bieden met een methode die effectief is en die bij je past. Voor sommige mensen is haptonomie in Haarlem hiervoor perfect geschikt. Lees verder om meer over deze behandelmethode te weten te komen. FysioForza is een ervaren, kwalitatieve en betrouwbare praktijk voor haptonomie voor mensen in Haarlem en omstreken.

Wat is haptonomie precies?

Haptonomie is een vorm van fysiotherapie die ontwikkeld is door de Nederlandse fysiotherapeut Frans Veldman (1925-2010). 

Haptonomie komt voort uit fenomenologie: de studie en filosofie van het effect van gevoel en aanraking. De link met fysiotherapie zal voor iedereen direct duidelijk zijn. Fysiotherapie en manuele therapie draaien grotendeels om aanraking. Zeker in de manuele therapie is dit het geval. Van masseren tot manipuleren: het lichaam wordt fysiek behandeld. Haptonomie draait om verbinding tussen lichaam en geest. Het is de leer die mensen helpt met bewustwording: welke relatie is er tussen fysieke gevoelens en geestelijke gevoelens?

Voor een groot gedeelte is haptonomie dus gelijk aan gewone fysiotherapie of manuele therapie. Haptonomie in Haarlem gaat echter een stap verder. Er wordt meer duiding gegeven aan het fysieke contact tussen behandelaar en patiënt. Bij haptonomie ligt de nadruk niet alleen op het verhelpen van de klachten, maar ook bij stil staan bij en inzicht krijgen in het gevoel, en de relatie tussen lichaam en geest. Dit betekent dat je de behandelingen als intiemer kunt ervaren. Daarom wordt er ook uitvoerig over gesproken. De haptonoom zal – meer nog dan bij andere vormen van fysiotherapie – vertellen wat hij/zij gaat doen en waarom. Voor jou

geldt vervolgens dat jij je zeer bewust wordt van de gevoelens en sensaties die dit teweeg brengt.

Haptonomie is officieel erkend

Wat belangrijk is om te weten, is dat haptonomie officieel erkend is. In ons land zijn er duidelijke eisen die aan haptonomen worden gesteld. Ook zijn er officiële registraties en beroepsverenigingen. Om officieel als haptonoom te mogen werken, dien je aan de volgende eisen te voldoen:

  • Minimaal een hbo-opleiding in de gezondheidszorg of welzijnszorg
  • Een opleiding haptotherapie (SPHBO-getoetst [CPION] / VVH-geaccrediteerd)
  • Medische basiskennis (hbo)
  • Verplichte nascholing, praktijk inrichtingseisen, klacht- en tuchtrecht.

Om als GZ-Haptotherapeut aangemerkt te kunnen worden dient men aangesloten te zijn bij de Vereniging van Haptotherapeuten VVH.

Het spreekt voor zich dat de haptonomen van FysioForza aan al deze eisen voldoen. Haptonomie in Haarlem is bij ons kwalitatief en veilig.

Probeer haptonomie

Zit je niet lekker in je vel of wil je dat je haptoom leert om met je gevoel en prikkels om te gaan? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek. Haptonomie in Haarlem biedt je alle voordelen van traditionele fysiotherapie, aangevuld met enkele belangrijke aspecten die in mentaal opzicht een belangrijk verschil kunnen maken en ervoor kunnen zorgen dat je sneller van je klachten verlost bent. Tijdens de intake kan jouw haptonoom je meer vertellen over de behandeltechnieken- en methodes en hoe deze voor jou kunnen werken.