Fysiotherapie kent vele vormen, waaronder Haptonomie. Haptotherapie, ooit ontwikkeld door de Nederlandse fysiotherapeut Frans Veldman (1925-2010), is inmiddels een op zichzelf staand beroep, maar functioneert ook uitstekend als specialisme binnen de fysiotherapie, zoals Frans Veldman dat in eerste instantie deed.

Bij FysioForza werken wij altijd oplossingsgericht, met als doel om jou, met de meest passende methode, zo snel mogelijk van je van je klachten af te helpen. Daarbij houden wij niet vast aan één methode, maar kijken samen met jou wat het beste past. Haptonomie kan vaak een grote rol spelen bij het oplossen van je klachten.

Wat is haptonomie precies?

Haptonomie is ‘de leer van het gevoel’ en welke wisselwerking hier speelt met het fysieke lichaam. (haptos = tast/het voelbare, nomos=de leer/de wet)

Haptonomie maakt de verbinding tussen lichaam, gevoel en verstand duidelijk. Deze drie werken nauw samen en beïnvloeden elkaar voortdurend. Raakt de samenwerking uit balans dan kunnen er lichamelijke blokkades en pijnklachten ontstaan.

Neem corona als voorbeeld:
Corona kan veel fysieke klachten met zich meebrengen; tegelijk belast het ons ook mentaal en emotioneel. (Bijvoorbeeld: “ga ik herstellen” , “kan ik mijn werk nog uitvoeren” e.d.) Waar wij vaak onderscheid maken tussen het fysieke en het mentale, daar doet het lichaam dit niet; geestelijke/emotionele spanning kan fysieke klachten geven en andersom geldt dit ook; fysieke klachten belasten ons op termijn ook mentaal.

Als we het moeilijk vinden om deze gevoelens te uiten, te herkennen of een plek te geven, dan ontstaan patronen als vermijdingsgedrag of zetten we de emotie om naar bijvoorbeeld boosheid (Omdat bv mannen in hun jeugd vaak gehoord hebben “stoere mannen/jongens huilen niet).
De emotie wordt dan vermeden of getransformeerd en hierdoor kan de oorspronkelijke emotie naar binnen toe slaan. Dit geeft dan vaak zoveel onderhuidse spanning, dat zich dit gaat uiten in het fysieke lichaam als hoofdpijn, nek- of rugpijn, maagpijn en vele andere klachten kunnen hiervan het gevolg zijn.

Door emoties te leren herkennen, bijvoorbeeld door te leren en te kunnen voelen dat elke emotie zijn eigen richting heeft, kun je zelf je lichaam helpen helen. Zo krijg je niet alleen inzicht, maar leer je ook voelen dat er veel verbanden gelegd kunnen worden tussen emotionele gebeurtenissen in het leven en de uitwerking daarvan op het lichaam. Kortom zo krijg je inzicht in hoe de psyche en het fysieke verbonden zijn en dat dit een heel natuurlijk gegeven is , omdat het lichaam nou eenmaal functioneert als één geheel.

Dit ontkennen of ‘zwak’ vinden, zorgt ervoor dat je jezelf niet serieus neemt en zal er voor zorgen dat het lichaam net zolang blijft roepen in de vorm van lichamelijk of emotioneel ongemak/ klachten, tot je hier zelf naar wilt en kunt kijken.

Hiermee wordt de behandeling geen psychotherapie sessie, maar krijg je wel inzichten en tools om ook jezelf te kunnen helen.
Bij haptonomische fysiotherapie ligt de nadruk dus niet alleen op het verhelpen van de fysieke klacht, maar staan we ook stil bij het inzicht krijgen in het gevoel, en de relatie tussen lichaam en geest.

Met haptonomie als hulpmiddel kunnen we het lichaam weer vlot trekken, zodat het lichaam weer kan gaan “stromen”.
Interesse neem dan contact met ons op voor een intake gesprek.

Haptonoom Ted Troost: “Het lichaam liegt nooit”

Webdesign bureau in hartje Haarlem