Veel mensen lopen rond met een frozen shoulder. Dit is een vervelende, pijnlijke en helaas ook een hardnekkige aandoening die veel tijd nodig heeft om verholpen te worden. Als mensen de frozen shoulder symptomen beter zouden herkennen en erkennen, zou dit een hoop kunnen schelen.

Een frozen shoulder voorkomen, is namelijk een stuk eenvoudiger dan deze genezen. Voorkomen begint met het herkennen van de frozen shoulder klachten. Dit is waar u op moet letten.

Veel voorkomende symptomen van een frozen shoulder

Een frozen shoulder wordt gekenmerkt door pijn, stijfheid en een beperkte mobiliteit. Gelukkig is lang niet elke pijnlijke of stijve schouder een frozen shoulder. Schouderproblemen ontstaan vaak in de loop der tijd en hebben ook meestal lang de tijd nodig om verholpen te worden. Daarom is het goed om alert te zijn op signalen die op het ontstaan van dit probleem kunnen duiden.

De eerste frozen shoulder klachten treden op tijdens beweging. In rust hebt u geen last van uw schouder, maar zodra u beweegt, wordt deze pijnlijk. Merkt u dat uw schouder pijn begint te doen bij beweging of inspanning, dan is op dit punt rust vaak nog de oplossing. Door voldoende rust te nemen, zal de pijn verdwijnen.

Blijft de pijn ondanks rust aanhouden, of wordt deze erger en krijgt u hier niet alleen last van tijdens inspanning maar ook tijdens rust? Dan moet u letten op een van de typische frozen shoulder symptomen die u dan kunt ervaren: pijn die uitstraalt naar de arm. Indien dit het geval is, is mogelijk een frozen shoulder aan het ontstaan.

Wat is er precies aan de hand?

Door irritatie en verkeerde belasting is het gewrichtskapsel om het gewricht heen aan de binnenkant (en later ook aan de buitenkant) ontstoken. Deze ontsteking zorgt voor pijn en beperkt de mobiliteit. Hierdoor gaat u uw schouder verkeerd gebruiken, waardoor het probleem alleen maar gehandhaafd blijft. Bent u op dit punt aanbeland, dan zult u zeer waarschijnlijk hulp nodig hebben van een fysiotherapeut om de bevroren schouder te verhelpen.

Wat u kunt doen om een frozen shoulder te voorkomen

De beste manier om een frozen shoulder te voorkomen, is om goed naar uw lichaam te luisteren. Ervaart u pijn, dan hoeft u niet helemaal te stoppen met bewegen. Het is echter wel belangrijk om de pijngrens niet te overschrijden. Forceren is het slechtste dat u kunt doen. Wanneer uw schouder pijnlijk is, geeft uw lichaam hiermee aan dat er een grens is bereikt. Blijft u weg van deze grens, dan is de kans groot dat uw schouder vanzelf weer herstelt.

Wanneer de pijn echter aanhoudt, of zelfs erger wordt, dan doet u er verstandig aan om de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen. Beginnende pijn kan wijzen op een beginnende ontsteking en deze kan vaak snel verholpen worden. Wanneer de ontsteking grotere vormen heeft aangenomen, zal herstel waarschijnlijk een lange tijd in beslag nemen.

Gelukkig kunt u in alle gevallen rekenen op hulp van FysioForza. Bent u bang dat u een frozen shoulder hebt of dat u deze aan het ontwikkelen bent? Twijfel dan niet en neem contact met ons op voor een intake. Hoe eerder u erbij bent, des te groter de kans is dat wij u snel en volledig van uw problemen kunnen verhelpen.