Is bij een gescheurde meniscus fysiotherapie net zo effectief als een operatie?

Voorbeeld van je meniscus scheuren?

De zomervakantie is weer over en het sportseizoen is weer volle bak begonnen. Vandaag de eerste voetbalwedstrijd. Het is spannend, nog 10 minuten te gaan. De stand is nog steeds 0-0. Wat zou het lekker zijn om deze eerste wedstrijd gelijk te winnen en de volle drie punten mee naar huis te nemen. Je ziet een opening, trekt een sprintje. Je krijgt via een mooie pass de bal van je teamgenoot.

Op het moment dat jij de bal in de rechterhoek wilt trappen, raakt de verdediger jou flink aan de buitenkant van je knie om je te stoppen. Je valt en maakt een draaibeweging met je been waarbij je voet blijft staan. 

AU……

Een Gescheurde meniscus is in dit geval misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar één dag later. Knie dik en stijf geworden, moeite met de knie strekken en pijn langs de gewrichtsrand van de knie.

Op naar de dokter en wat blijkt nu, een partiële (gedeeltelijke) scheur in de meniscus. Dat is flink balen! Je ziet je seizoen al aan je voorbij schieten. 

Scheuren mensen vaak hun meniscus?

Helaas ben jij niet één van de weinige die deze blessure heeft opgelopen. Jaarlijks hebben ongeveer 0,7  per 1000 personen per jaar en meniscus scheur. De grootste oorzaken zijn degeneratieve processen en sport activiteiten. Daarnaast komen meniscus scheuren voor 60% voor bij personen ouder dan 50 jaar.5 

Waar bestaat een meniscus uit?

Zoals te zien is op de afbeelding, bestaat de meniscus uit twee schijven van kraakbeen tussen het bovenbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). De meniscus heeft verscheidende functies in de knie, namelijk1

Gescheurde meniscus voorbeeld

Gescheurde meniscus voorbeeld
  • Schokabsorptie
  • Een belastingsverdelende functie
  • Stabiliteit van het kniegewricht
  • Smering en voeding van het kniegewricht 

De oplossing voor een gescheurde meniscus

Maar wat nu? De meniscus is dus heel belangrijk en je wilt toch weer zo snel mogelijk kunnen sporten. Tegenwoordig wordt nu vaak nog door de orthopeden een operatie uitgevoerd, namelijk een arthroscopische partiële meniscectomie. Dit is een kijkoperatie waarbij de orthopeed met een hoge resolutie camera het gedeelte (10 tot 40%) van de meniscus verwijdert waar de scheur zit. Dit is niet altijd nodig. Dit is gebleken uit een artikel gepubliceerd in 2018 van de Graaf et al., die een multicenter onderzoek hebben uitgevoerd bij 321 patiënten. Zij hebben gekeken of fysiotherapie net zo effectief is als een kijkoperatie (de arthroscopische partiële meniscectomie).

De helft van de studiegroep, die bestond uit patiënten met partiële meniscus scheuren, kreeg fysiotherapie en de andere helft kreeg de kijkoperatie. Uit de studie is gebleken dat fysiotherapie net zo effectief is als een artroscopische meniscectomie. Even later is er ook in 2019 een systematische review en meta-analyse van Abram et al. gepubliceerd. Dit onderzoek vond ook dat fysiotherapie net zo effectief is als de kijkoperatie.6 Heel goed nieuws, waarbij de nadelen van een operatie vermeden kunnen worden zoals: hoge kosten, intensieve techniek, meer risico op dingen die fout kunnen gaan tijdens operatie. 

Fysiotherapie bij een Gescheurde meniscus

Bij FysioForza kunnen wij dus goed helpen bij het behandelen van een partiële meniscus scheur en is een operatie helemaal niet nodig.

Met fysiotherapie bij een gescheurde meniscus gaan we vooral aan de slag met oefeningen voor coördinatie, balans en kracht. Hiermee willen wij weer zorgen dat u er zo snel mogelijk bovenop komt en weer mee kunt sporten, zodat het hele sportseizoen niet verloren gaat.