Een slechte lichaamshouding is de oorzaak van veel problemen. Als praktijk voor fysiotherapie ervaren wij dit dagelijks. Een slechte lichaamshouding is hardnekkig. Het is vaak het resultaat van een jarenlang proces zonder dat u dit in de gaten heeft gehad. En slechte lichaamshouding wordt dus zeker niet altijd veroorzaakt door een achterliggend probleem. Meestal is er sprake van een onbewuste gewoonte. Gelukkig kunnen gewoonten met oefening en wilskracht vaak ook worden afgeleerd. Hoe verbeter ik mijn lichaamshouding? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Wij geven je graag tips.

Hoe verbeter ik mijn lichaamshouding?

Het begint met bewustwording

Uw lichaamshouding is voor u normaal. Veel mensen met een slechte lichaamshouding hebben dit niet eens van zichzelf door. Alles begint daarom met bewustwording. Ervaart u pijn of andere klachten en is hiervoor geen duidelijke oorzaak, vraag uzelf dan af of uw klachten misschien door een verkeerde lichaamshouding veroorzaakt kunnen worden.

Schakel de hulp in van uw omgeving. Vertel hen waar u in uw lichaam pijn of klachten ervaart en vraag hen om op uw houding te letten. Wat zien zij? Vaak is het al voor een leek te zien of u een goede lichaamshouding aanneemt of niet. Loopt u bijvoorbeeld met een kromme rug of hangende schouders? Zit u onderuitgezakt? Wat is uw houding wanneer u aan uw bureau werkt? Vraag mensen wat opvalt om meer inzicht te krijgen.

Corrigeer uzelf

Wanneer u van uzelf weet dat u een slechte lichaamshouding hebt, kunt u proberen om uzelf te corrigeren. Dat is niet eenvoudig, want iets dat er in de loop van vele jaren in is geslopen, laat zich niet in een paar dagen omdraaien. Probeer bewust stil te staan bij wat u doet en hoe u dit doet. Zo zult u na verloop van tijd beter gaan herkennen wanneer u een slechte houding aanneemt. Door uzelf te blijven corrigeren, kunt u een betere houding aanleren of in elk geval het aantal momenten dat u een verkeerde houding aanneemt beperken.

Versterk uw spieren

Vaak wordt een slechte lichaamshouding veroorzaakt door onderontwikkelde spieren.

Vraagt u zich af: hoe verbeter ik mijn lichaamshouding?

Dan kan sporten, specifiek krachttraining, soelaas bieden. Een kromme rug kan vaak worden aangepakt door het trainen van uw kern: uw buikspieren en rugspieren.

Hangende schouders kunnen soms worden verholpen (of verminderd) door uw borst-, schouder- en bovenste rugspieren te trainen. Geef in de sportschool bij een instructeur aan waar u last van heeft en hij/zij kan u gerichte trainingen meegeven.

Zorg voor de juiste spullen

Zeker wanneer u zittend werk goed, is de kans aanwezig dat u tijdens het werken een slechte houding heeft. U kunt dit voorkomen door te investeren in de juiste spullen en door te zorgen voor een goede werkplek. Enkele tips die wij voor u hebben:

  • Plaats uw monitor op ooghoogte zodat u rechtuit kijkt
  • Zet uw bureaustoel op de juiste hoogte, zodat uw benen een hoek van 90 graden maken
  • Zit rechtop met voldoende steun in uw rug
  • Sta elk half uur even op om een stukje te bewegen

Voorts kunt u investeren in zaken als een ergonomisch toetsenbord en een ergonomische muis en een ergonomische bureaustoel.

Fysiotherapie

Lukt het u ondanks uw inspanningen niet om van uw slechte lichaamshouding af te komen en blijft u klachten ervaren? Wij kunnen u helpen. Met behulp van fysiotherapie kunt u uw lichaamshouding verbeteren. Dit kan met behulp van gerichte oefeningen en het trainen van bepaalde spieren of spiergroepen.

Neem contact met ons op voor het plannen van een intakegesprek. Wij brengen uw problemen in kaart, leggen uit hoe wij kunnen helpen en zorgen voor een persoonlijk behandelplan.