Ischias is een zeer vervelende pijn in de rug en (met name) de benen die wordt veroorzaakt door druk op een zenuw in de onderrug. De naam “Ischias” is afgeleid van de “nervus ischiadicus”. De nervus ischiadicus is de zenuw die de pijn bij ischias veroorzaakt. De volledige naam van ischias is “ischiasneuralgie”.

 

Wat is Ischias?

Ischias is een vorm van zenuwpijn. Deze pijn ontstaat omdat er druk wordt uitgeoefend op de wortels van een zenuw. Deze zenuw, de nervus ischiadicus, bevindt zich onderaan de rug. Kenmerkend aan ischias is de pijn die uitstraalt naar uw been, of benen. De meeste mensen die ischias hebben, ervaren pijn aan de achterkant van een been. Pijn in beide benen komt echter ook voor. De pijn wordt het vaakst ervaren in de bovenbenen. Het is echter mogelijk dat de pijn helemaal naar beneden uitstraalt, tot in de voeten. Dit komt omdat het de grote beenzenuw betreft, die vanuit de bil helemaal tot aan de voeten loopt. Ook een verdoofd gevoel in de benen of voeten komt vaak voor.

Wie lijdt aan ischias ervaart vrijwel altijd pijn. Soms is dit constant aanwezige pijn, soms betreft het flinke pijnscheuten tijdens staan of lopen. In extreme gevallen kan het zelfs zo zijn dat de pijn zo erg wordt dat lopen onmogelijk is. In de meest heftige vorm kan Ischias ook leiden tot een klapvoet (of een andere vorm van spieruitval in de benen) of verlies van de sluitspieren van de blaas en darm met incontinentie als gevolg.

 

Hoe krijgt u het?

Ischias ontstaat wanneer de grote beenzenuw onder druk komt te staan in uw wervelkolom. Ischias is vaak een bijverschijnsel van een rughernia, maar het kan op meerdere manieren ontstaan.

Zwangere vrouwen kunnen hier last van krijgen. Wanneer dit gebeurt, is hier niets tegen te doen. Na de zwangerschap zullen in de meeste gevallen de klachten echter weer verdwijnen. Dit geldt overigens vrijwel altijd voor Ischias. Het is zelden een blijvend probleem.

Ischias kan ook ontstaan door bijvoorbeeld te zwaar tillen, of een verkeerde lichaamshouding. Ook stress wordt gelinkt aan Ischias. Dit kan ermee te maken hebben dat mensen onder invloed van stress een verkeerde of krampachtige lichaamshouding aannemen.

In zeldzame gevallen wordt Ischias veroorzaakt door een tumor. Meestal is de aanleiding dus vrij onschuldig. U kunt er vanuit het niets last van krijgen, bijvoorbeeld door het maken van een verkeerde beweging tijdens het sporten of tillen.

 

Wat kunt u eraan doen?

Ischias herstelt in veel gevallen vanzelf. Het nemen van voldoende rust en het ontzien van de benen en rug is meestal voldoende. Toch is het raadzaam om, zodra u de pijn voelt, een specialist te raadplegen. FysioForza kan voor u vaststellen of een verkeerde beweging of een rughernia de waarschijnlijke oorzaak is. Met andere woorden: wij kunnen uitsluiten dat er een ernstige onderliggende reden is voor uw ischias.

Fysiotherapie kan raadzaam zijn bij ischias. Dit hangt vooral af van de hevigheid van uw klachten en hoe lang deze aanhouden. Door gerichte therapie (zoals massage of manuele therapie) en oefeningen kan de druk op de zenuw verlicht worden zodat de pijn verdwijnt. Vermoedt u dat u ischias heeft? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Wat is ischias?

Ischias is een vorm van zenuwpijn die ontstaat doordat er druk op de wortels van een zenuw wordt uitgeoefend.

Wat zijn klachten bij ischias?

De zenuw waar druk op komt bevindt zich onderaan de rug. Veelvoorkomende klachten zijn pijn die uitstraalt naar een been of beide benen, pijn aan de achterkant van een been en pijn in de bovenbenen. Het is ook mogelijk dat de pijn naar beneden uitstraalt.

Hoe behandel je ischias?

In veel gevallen herstelt Ischias vanzelf. Echter is het raadzaam om een specialist te raadplegen voor snel en optimaal herstel. Door gerichte therapie (zoals massage of manuele therapie) en oefeningen kan de druk op de zenuw verlicht worden.