Onderzoekers van Duke Health hebben een studie gedaan naar de vraag of “menselijk kraakbeen zichzelf kan herstellen?”. Lees hier over de studie
Heb jij het al gehoord?
Onderzoekers van Duke Health, hebben in een nieuwe studie aangetoond dat menselijk kraakbeen zichzelf kan herstellen! Nu zal jij je waarschijnlijk afvragen ‘waarom hebben zoveel mensen met artrose dan ondertussen een knie of heup prothese?’ Wel, zo simpel is het helaas niet maar de resultaten van deze studie zouden wel kunnen bijdragen in de toekomstige behandeling van artrose.
Artrose is namelijk een degeneratief proces van kraakbeen in het lichaam, dit is onderdeel van het ouder worden. Net zoals we grijze haren en rimpels krijgen.
Enkele belangrijke functies van kraakbeen zijn:
- Ondersteuning bieden (schokdemping)
- Voeding van weefsels
- Opslag van energie en mineralen
- Verbinden van weefsels
In tegenstelling tot was vaak wordt gedacht kan kraakbeen in menselijke gewrichten zichzelf wel degelijk herstellen. Dit gebeurd via een proces dat vergelijkbaar is met het proces dat wordt gebruikt door salamanders en zebravissen om ledematen te regenereren, zo ver komt het bij de mens helaas niet maar dat dit bij kraakbeen wel zou lukken is al een hele ontdekking.
Uit de studie blijkt dat de regeneratie processen in kraakbeen afhankelijk zijn van de positie in het lichaam, zo zien de onderzoekers bijvoorbeeld dat kraakbeen in de distale gewrichten zoals bijvoorbeeld de enkel zich meer gaat regenereren dan in de proximale gewrichten zoals bijvoorbeeld knie en heup.
Dit zou volgens de onderzoekers van Duke Health een mogelijke verklaring zijn voor de hoge prevalentie van osteo-artrose ter hoogte van de heup en knie in tegenstelling tot bijvoorbeeld de enkel. Ook deze bevindingen komen overeen met het ledematenherstel in bovengenoemde diersoorten, deze dieren regenereren ook makkelijker aan de verste uiteinden van hun lichaam zoals bijvoorbeeld hun staart.
Uit deze studie kunnen we dus concluderen dat de vorm van het gewricht of de belasting van het kraakbeen weinig impact heeft op de regeneratie ervan, belangrijkere factoren zijn de locaties in het lichaam.
De belangrijkste boodschap bij artrose blijft nog steeds: BEWEGEN
Veel mensen met artrose hebben de neiging om minder te bewegen maar het is bewezen dat oefentherapie effectief is. Daarom worden de eerste 12 fysio behandelingen voor heup- en knie artrose vergoed uit jouw basisverzekering.
Mocht je de volledige studie willen nalezen:
Ming-Feng Hsueh, Patrik Önnerfjord, Michael P. Bolognesi, Mark E. Easley, Virginia B. Kraus. Analysis of “old” proteins unmasks dynamic gradient of cartilage turnover in human limbs. Science Advances, 2019; 5 (10): eaax3203 DOI: 10.1126/sciadv.aax3203