Ervaart u nekpijn na het slapen? Voelt uw nek elke ochtend stijf en pijnlijk? Daar is gelukkig iets aan te doen. De fysiotherapeuten van FysioForza helpen u graag. Wellicht kunt u zelf al de juiste stappen ondernemen om van deze pijn af te komen. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek.

Wat kan ik doen tegen nekpijn na het slapen?

Wanneer u last heeft van nekpijn na het slapen, wijst dat vaak op een slechte lichaamshouding. Ook een verkeerd matras en/of hoofdkussen is een veel voorkomende oorzaak. Beide oorzaken kunnen zorgen voor chronische pijn. Vooral ook bij het opstaan, wanneer uw lichaam wellicht wat stijf is.

Een slechte houding kan zich ‘s nachts wreken. Zo lang u in beweging blijft, gaat het vaak nog wel. Wanneer u gaat slapen, blijft u lange tijd in dezelfde houding liggen. Een verkeerde houding overdag, bijvoorbeeld tijdens het lopen of het werken (vooral achter de computer) kan ervoor zorgen dat uw spieren pijnlijk worden. Helemaal na een nacht slapen. De pijn concentreert zich dan vaak in de rug, schouders en/of nek. Probeer overdag goed op uw houding te letten. Houd uw rug en schouders recht. Doet u zittend werk? Probeer dan regelmatig te bewegen.

Ook wanneer u wel een goede lichaamshouding heeft, kun u last ervaren van nekpijn na het slapen. Een veel voorkomende oorzaak is slapen op een matras en/of hoofdkussen dat geen goede ondersteuning biedt. Slapen in een bed met voldoende ondersteuning is van cruciaal belang. Het juiste kussen en matras kunnen een wereld van verschil maken. Raadpleeg een goede slaapspecialist voor de juiste oplossing. Wat voor matras of kussen u nodig heeft, is onder andere afhankelijk van uw lengte, gewicht en slaaphouding.

Wat als de nekpijn aanhoudt?

Nekpijn na het slapen kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. Wanneer het letten op uw houding, slapen in een bed dat uw lichaam goed ondersteunt  en bijvoorbeeld het doen van rek- en strekoefeningen allemaal niet helpen, kunt u het beste de hulp inschakelen van onze fysiotherapeut.

De nekpijn kan namelijk het gevolg zijn van stijve spieren, een verschoven wervel of beknelde zenuw, om enkele veel voorkomende oorzaken te noemen. Om deze oorzaken effectief te verhelpen, heeft u meestal de hulp nodig van een fysiotherapeut of manueel therapeut.

Het is verstandig om snel actie te ondernemen. Doet u dit niet, dan kan het probleem ernstiger worden. Wellicht heeft u nu alleen nog nekpijn na het slapen. Wanneer u hier te lang mee rond blijft lopen, kan het zo zijn dat de pijn na verloop van tijd ook op andere momenten op gaat spelen, of zelfs helemaal niet meer verdwijnt. Wat goed is om te weten: ook wanneer een verkeerde lichaamshouding de oorzaak is, kunt u bij ons terecht. Onze fysiotherapeuten kunnen zorgen voor gerichte oefeningen om uw houding te verbeteren en uw spieren te versterken.

> Lees meer over nekklachten

Hoe kunnen wij helpen?

Tijdens een intake consult bespreken wij uw problemen en stellen wij de oorzaak van uw nekpijn vast. Met een mix van behandelingen zoals massage, gerichte oefeningen of dry needling werken wij ernaar toe dat u weer pijnvrij opstaat in de ochtend!