Wanneer u last heeft van onderontwikkelde spieren, kan dit tot tal van problemen leiden. Goed ontwikkelde spieren zijn nodig voor vele alledaagse handelingen, maar ook voor de absolute basis. Voor een goede houding zijn gezonde spieren cruciaal. Onderontwikkelde spieren kunnen leiden tot een verkeerde lichaamshouding, hetgeen weer andere problemen met zich mee kan brengen.

Wat de oplossing is, is afhankelijk van de oorzaak van uw onderontwikkelde spieren. In sommige gevallen is het zeer eenvoudig om de spier(en) in kwestie te ontwikkelen, terwijl het in andere gevallen een stuk moeilijker kan zijn.

Wat zijn onderontwikkelde spieren?

Onderontwikkelde spieren gaan wat verder dan alleen een gebrek aan spierkracht. De ene persoon heeft van nature zeer krachtige spieren, terwijl de andere persoon beschikt over zeer weinig spierkracht. Dit betekent echter niet automatisch dat er dan sprake is van onderontwikkelde spieren. Onderontwikkelde spieren zijn spieren die niet voldoende ontwikkeld zijn om hun normale functie naar behoren uit te kunnen voeren. U lijdt hier dus onder. Dit kan resulteren in een verkeerde houding, maar ook in pijn, stijfheid, vermoeidheid, kramp of problemen met mobiliteit en bewegen.

Wat veroorzaakt onderontwikkelde spieren?

Onderontwikkelde spieren kunnen diverse oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een aangeboren afwijking of aandoening, of kunnen spiermassa of -capaciteit worden aangetast door een ongeval of medische ingreep. Mensen die lang hebben moeten revalideren kunnen bijvoorbeeld last hebben omdat de spier in kwestie lange tijd nauwelijks of niet is gebruikt.

Wat kan ik er aan doen?

Om onderontwikkelde spieren optimaal te behandelen, zal eerst moeten worden vastgesteld wat de oorzaak is. Ligt er geen aangeboren, medische of op andere wijze duidelijk aantoonbare oorzaak aan ten grondslag, dan is het vaak een kwestie van gerichte spiertraining. Ligt er wel een aangeboren of medische reden aan ten grondslag, of is het probleem het gevolg van bijvoorbeeld een ongeval of ingreep, dan kan er vaak ondersteunende fysiotherapie worden geboden.

Onderontwikkelde spieren trainen

Uw spieren kunnen onderontwikkeld zijn als het gevolg van inactiviteit. Ook uw levensstijl kan hier debet aan zijn. Voor goede spieren zijn voldoende beweging en een gezond dieet cruciaal.

Veel mensen kampen met deze pijnen omdat zij hun spieren simpelweg nooit genoeg hebben uitgedaagd. Wie structureel niet gezond eet en niet beweegt of sport, loopt een verhoogd risico. In het dagelijks leven kunt u hier hinder van ondervinden en zeker wanneer u een beroep moet doen op meer spierkracht kunnen onderontwikkelde spieren voor problemen zorgen.

In dergelijke gevallen kan een fysiotherapeut u helpen met gerichte spiertraining. Dit kunnen wij doen met een mix van isolatie-oefeningen (waarin de zwakke spier gericht wordt getraind) en compound-oefeningen om een hele spiergroep aan te spreken.

Andere oorzaken

Liggen er medische of genetische oorzaken aan de oorsprong van uw problemen, dan kan onze fysiotherapeut middels een persoonlijke intakegesprek een diagnose stellen. Er kan dan afhankelijk van de oorzaak vaak specifieke therapie worden toegepast, al dan niet in combinatie met andere methoden.