Ontstoken pezen zijn erg lastig. Pijnlijk ook, bovendien. Sommige mensen zijn hier vatbaarder voor dan anderen. Een ontstoken pees kan iedereen overkomen. Vaak gebeurt dit na langdurige overbelasting. Bij sommige mensen treedt dit probleem echter al snel op. Zij hebben er dan ook herhaaldelijk last van. De vraag die mensen zich daarom dan ook vaak stellen, is: ontstoken pezen: wat kun je preventief hieraan doen?

Ontstoken pezen kun je helaas niet altijd voorkomen. Dat neemt niet weg dat er bepaalde handelingen zijn die kunnen bijdragen aan een ontsteking. Ook kun je bewust handelingen niet of anders uitvoeren om een ontsteking te voorkomen en goede voorzorgsmaatregelen nemen. In deze blog delen wij tips.

Ontstoken pezen voorkomen: luister naar uw lichaam

Luisteren naar uw lichaam is misschien wel het belangrijkste advies dat wij kunnen geven om ontstoken pezen te voorkomen. Een ontstoken pees treedt zelden tot nooit zomaar op. U zult in een vroeg stadium al last krijgen van irritatie of lichte pijn.

Ervaart u dit, neem dit teken dan serieus. Een beginnende peesontsteking kan vaak nog snel en eenvoudig in de kiem worden gesmoord door voldoende rust te nemen. Let vooral op wanneer u pijn of irritatie ervaart en probeer deze activiteiten en/of bewegingen te voorkomen of tot een minimum te beperken. Vaak zult u zien dat het probleem daarmee verholpen wordt.

Een goede balans tussen beweging en rust

Iedereen zal begrijpen dat voldoende rust nemen cruciaal is om een ontstoken pees te voorkomen wanneer u last begint te krijgen. Dat betekent niet dat u helemaal niets kunt doen. Sterker nog: voldoende blijven bewegen is belangrijk voor een goede doorbloeding en de kwaliteit van pezen. Zeker voor mensen op leeftijd is het belangrijk om te blijven bewegen om zo de pezen soepel te houden. Houd wel rekening met de intensiteit en beweeg niet op een manier die te belastend is of klachten oplevert.

Een brace dragen tijdens belastende werkzaamheden

Ervaart u dat bepaalde werkzaamheden lastig zijn en klachten opleveren? Dan kunt u overwegen om een brace te dragen om zo ontstoken pezen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een brace tijdens het doen van tuinwerkzaamheden. Zo kunt u pezen in de pols – die vaak voor problemen zorgen – ondersteunen en ontzien.

Weersta de neiging om te rekken/strekken of masseren

Wanneer u last krijgt van een pees, bijvoorbeeld in uw pols, schouder of knie, is de verleiding groot om even goed te rekken, strekken of masseren. Dat lijkt misschien een goed idee, maar is het zeker niet. In eerste instantie kan het voelen als een opluchting, maar rekken, strekken of masseren van een pees die al aan het ontsteken is, werkt averechts. De pees is ontstoken omdat deze overbelast en geïrriteerd is. Alles wat u doet dat de pees nog meer belast, zal er alleen maar voor zorgen dat de ontsteking verergert.

Kwalitatief schoeisel

Heeft u last van een peesontsteking in uw knieën of voeten? Investeren in kwalitatief schoeisel kan een uitstekende manier zijn om ontstoken pezen preventief aan te pakken. Schoeisel van matige kwaliteit kan de pezen onnodig belasten. Ook het veelvuldig en langdurig lopen op hakken of – in het geval van heren – nette schoenen, kan zorgen voor irritaties. Schaf goede inlegzolen aan waarmee u comfortabeler loopt en kies wanneer mogelijk voor het dragen van goede, dempende en ondersteunende sportschoenen op momenten dat u klachten ervaart, of activiteiten onderneemt die belastend kunnen zijn.

Toch last van aanhoudende klachten? Neem contact met ons op

Heeft u ondanks de juiste voorzorgsmaatregelen toch last van klachten? Het team van FysioForza staat voor u klaar. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek.