Knieklachten kunnen in veel verschillende vormen optreden. Een specifieke klacht waar veel mensen aan lijden, is de Osgood Schlatter knie, vernoemd naar de twee wetenschappers die het probleem als eerste beschreven. Vaak hebben jonge mensen last van dit probleem. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Maar wat is een Osgood Schlatter knie precies? Hoe wordt dit veroorzaakt en wat kun je er tegen doen?

Hoewel Osgood Schlatter een veelvoorkomend probleem is, is lang niet iedereen hiermee bekend. Daarom is het goed om de symptomen te kennen. Hoewel het in veel gevallen een tijdelijk probleem is dat vanzelf weer weg kan gaan, kan de hulp van een fysiotherapeut ervoor zorgen dat de problemen sneller verdwijnen.

Het is echter niet altijd een probleem dat vanzelf weer verdwijnt. Daarom vertellen wij u graag meer hierover, zodat u weet wanneer u de hulp van een fysiotherapeut in kunt schakelen. FysioForza staat voor u klaar.

 

Wat is een Osgood Schlatter knie?

Aan de onderkant van de knie maakt deze verbinding met het scheenbeen. Bij een Osgood Schlatter knie is het punt waar de spier hecht aan het scheenbeen verdikt en gevoelig. Soms kun je dit ook van buitenaf voelen, als een verdikking op de natuurlijke bobbel waar je knie en scheenbeen aan elkaar hechten. Druk erop uitoefenen, zal dan pijn doen.

Dit probleem komt vaak voor bij jongeren die een groeispurt ervaren. Sporten kan de problemen verergeren. Het is een vervelend probleem, omdat het een pijnlijk en geïrriteerd gevoel geeft. Sporten heeft dus vrijwel altijd een negatief effect, maar ook buiten het sporten om kan dit probleem optreden. Sommigen hebben hier vrijwel non-stop last van, gedurende een periode die soms maanden kan duren.

 

Hoe ontstaat een Osgood Schlatter knie?

Een Osgood Schlatter knie ontstaat door overbelasting. Dit kan op twee manieren gebeuren. Door te veel sporten, maar ook door een natuurlijke manier, namelijk een (te) snelle groei. Vandaar dat veel jongeren, vooral jongens, een Osgood Schlatter knie ervaren tijdens bijvoorbeeld de pubertijd. Omdat veel jongeren in die periode ook intensief sporten, kan het probleem verergeren.

 

Is er iets aan te doen?

In vergelijking met veel andere veel voorkomende knieklachten, is een Osgood Schlatter knie redelijk onschuldig. In veel gevallen zal het terugschroeven van de intensiteit van het sporten de problemen verhelpen. Mogelijk dient iemand gedurende een periode van één tot enkele maanden tijdelijk te stoppen met sporten. Tijdelijk overstappen op een sport die dit gedeelte van de knie minder belast, is ook een optie. Zwemmen of fietsen zijn voorbeelden van sporten die met een Osgood Schlatter knie beoefend kunnen worden, zonder risico.

Goed naar uw eigen lichaam luisteren, is belangrijk. Merkt u dat uw kind last heeft van pijn vlak onder de knie, wees dan alert. Zorg voor voldoende rust en voorkom overbelasting. Op momenten dat de pijn speelt, kan er Paracetamol gebruikt worden. Het is niet aan te raden om langer dan een week door te gaan met het slikken van Paracetamol.

Blijft de pijn aanwezig, of wordt deze erger, dan is het verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen. Het nut van injecties is bij een Osgood Schlatter knie niet bewezen. Gerichte fysiotherapie kan echter helpen om de problemen aan te pakken en sneller van de klachten af te komen.

 

Neem contact met ons op voor een intakegesprek

FysioForza kan u of uw kind(eren) helpen met een gerichte behandeling van een Osgood Schlatter knie. Neem contact met ons op voor een intakegesprek. Uw fysiotherapeut kan de klachten onderzoeken, en op basis hiervan een behandeling samenstellen.