Pijn in uw onderrug is per definitie vervelend. Uw rug is cruciaal voor stevigheid en stabiliteit. Uw rug vangt vele lasten en bewegingen op, dus wanneer u pijn in uw onderrug ervaart, hindert dit u vaak in vrij bewegen en maakt het veel bewegingen bovendien erg pijnlijk. Hebt u pijn in uw onderrug? Dan vraagt u zich wellicht af: wat kan dit zijn? Deze pijn ontstaat meestal niet zomaar. Iedereen kent wel eens de zeurende pijn na een dag hard fysiek werken, of werken in een verkeerde houding. Rugpijn is in dat geval een signaal dat u te hard van stapel bent gelopen, niet goed op uw houding hebt gelet of een verkeerde beweging hebt gemaakt. Dat is doorgaans niets om u zorgen over te maken. Dat kan met aanhoudende pijn in uw onderrug anders zijn.

Pijn in uw onderrug? Wat kan dit zijn?

Het is niet eenvoudig om aan te geven wat de oorzaak van pijn in de onderrug kan zijn. De pijn kan namelijk zeer veel verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt pijn in de onderrug veroorzaakt door eigen handelen. Denk aan dingen als lang autorijden, lang stilzitten achter een bureau, te veel, verkeerd of te zwaar tillen of te lang zitten of werken in een ongezonde houding.

U kunt ook last krijgen van uw onderrug zonder dat hier duidelijke actieve handelingen aan ten grondslag liggen. Stress kan zich uiten in pijn in diverse plekken in het lichaam en ook overgewicht kan ervoor zorgen dat uw rug te zwaar wordt belast en daardoor pijn gaat doen.

Duidelijker is het wanneer pijn in uw onderrug direct gelinkt kan worden aan een handeling, activiteit of gebeurtenis. U kunt uw rug bijvoorbeeld verrekken tijdens het sporten of verdraaien bij het doen van een verkeerde beweging. Ook een val, ongeluk of andere impact kan tot last van uw onderrug leiden.

Daarnaast zijn er medische aandoeningen die de veroorzaker van de rugpijn kunnen zijn. Er kan bijvoorbeeld – al dan niet door ouderdom – slijtage optreden aan ruggenwervels, of er kan sprake zijn van zenuwschade.

Pijn in uw onderrug moet u niet negeren

Wanneer u last hebt van uw onderrug, is het verstandig om in de gaten te houden of de pijn aanhoudt. Wanneer u last hebt van pijn, is het belangrijk om gewoon te blijven bewegen zonder de rug te sterk te belasten. Wanneer de pijn in een paar dagen afneemt en verdwijnt, is er niets aan de hand.

Blijft de pijn echter aanhouden of wordt deze alleen nog maar erger, dan is het verstandig om de hulp in te roepen van een specialist, zoals een fysiotherapeut. U kunt bij ons terecht voor een intake. In deze intake zullen wij proberen te achterhalen wat de oorzaak van de pijn in uw onderrug is. Een fysiotherapeut kan de oorzaak vaak beter achterhalen dan met behulp van een scan of foto in het ziekenhuis. De problemen zijn op scans en foto’s namelijk niet altijd zichtbaar.

Fysiotherapeut of manueel therapeut?

Bij FysioForza werken zeer ervaren en gedegen opgeleide fysiotherapeuten en manueel therapeuten. Soms kan pijn in de onderrug worden verholpen met behulp van fysiotherapie. Wanneer de pijn bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een verkeerde houding, stijve of juist te slappe spieren, kan deze vaak verholpen worden met gerichte oefeningen.

Een manueel therapeut is ook bevoegd om manipulaties uit te voeren en is gespecialiseerd in problemen met de rug en wervelkolom. Door middel van manuele therapie (ook wel bekend als “kraken”) kunnen veel problemen worden verholpen.

Heeft u blijvende pijn in uw onderrug en wilt u gewoon ongehinderd kunnen blijven bewegen zonder last van uw onderrug te hebben? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.