Thuiswerken heeft voor- en nadelen ten opzichte van werken op een reguliere werkplek, zoals op kantoor. Door de coronapandemie werken er nu veel meer mensen (langdurig) thuis dan normaal. Iedereen die ervaring heeft met thuiswerken, weet hoe belangrijk het is om te zorgen voor een goede werkplek. Die heeft lang niet iedereen en daarom zien wij steeds meer rugklachten door thuiswerken ontstaan. Hoe ontstaan deze klachten, hoe kun je ze voorkomen en als je er toch last van krijgt: wat kun je er tegen doen? Wij leggen het u uit in deze blog.

Rugklachten door thuiswerken ontstaan vaak door een slechte werkplek

Rugklachten door thuiswerken zijn uiteraard typisch klachten bij mensen die zittend werk uitvoeren. Op kantoor is er meestal sprake van een goede, ergonomische werkplek: een goed bureau en comfortabele stoel die zorgt voor de juiste ondersteuning en een goede werkhouding.

Thuis ontbreken deze spullen vaak. Er wordt door menigeen gewerkt aan de eettafel, met een laptop die vaak niet op een standaard staat. Wanneer u niet beschikt over de juiste spullen, zorgt dit voor een verkeerde werkhouding. Op den duur kan dit klachten op gaan leveren. Rugklachten zijn daarbij veel voorkomend.

Voor mensen die niet gewend zijn om thuis te werken, is het niet vanzelfsprekend om een goede, volwaardige werkplek te hebben in de eigen woning. Vaak is er wel een plek op zolder of in de hobbykamer, maar die is eigenlijk niet geschikt om dagelijks fulltime aan te werken.

Hoe voorkomt u deze klachten?

Investeren in het juiste bureau en een kwalitatieve bureaustoel vormen de eerste stap om rugklachten door thuiswerken te voorkomen. Toen de coronapandemie begon, had niemand zich kunnen indenken dat deze zo lang voort zou duren. Veel mensen dachten dan ook die paar weken wel vanuit huis te kunnen werken met de middelen die zij hadden. Inmiddels zijn we een jaar verder en is wel duidelijk dat je voor structureel thuiswerken echt moet investeren in de juiste spullen. Gelukkig denken veel werkgevers hierin mee en stellen zij budget beschikbaar voor de aanschaf van bijvoorbeeld een goede laptopstandaard of externe monitor.

Het zal niet voor iedereen te doen zijn om een bureau en/of bureaustoel aan te schaffen. Zeker wanneer u niet beschikt over voldoende ruimte voor een werkplek die waarschijnlijk nog langere tijd dagelijks wordt gebruikt. Zorg in elk geval voor een degelijke stoel met voldoende steun in de rug. Het is ook belangrijk om de monitor op de juiste hoogte te hebben staan. De ideale zithouding is wanneer armen en benen tijdens het werken een hoek van negentig graden maken en dat de monitor op ooghoogte is geplaatst met de kin iets omhoog.

Denk aan voldoende beweging

U kunt nog zulk goed materiaal hebben; een mens is niet gemaakt om een hele dag lang te zitten. Rugklachten door thuiswerken worden vaak veroorzaakt door te weinig beweging. De hele dag achter de computer zitten is niet gezond.

Zorg ervoor dat u voldoende beweging krijgt. Sta elke twintig minuten even op en zorg elk uur voor wat beweging. Een klein stukje wandelen, wat rek- en strekoefeningen, kniebuigingen: alles helpt, zolang u maar niet de hele tijd stil blijft zitten.

Fysiotherapie bij hardnekkige rugklachten

Heeft u last van rugklachten door thuiswerken en helpt voldoende bewegen of het uitvoeren van oefeningen niet? Neem dan contact op met FysioForza. Deze rugklachten dienen serieus te worden genomen. Ze kunnen namelijk verergeren, zeker wanneer blijkt dat u nog gedurende langere tijd vanuit huis zult werken. Onze fysiotherapeuten kunnen u met gerichte fysiotherapie en/of manuele therapie in combinatie met oefeningen effectief van uw rugklachten afhelpen. Bel of mail ons voor het plannen van een intakegesprek.