Lang niet iedereen zal bekend zijn met de term “syndroom van De Quervain”. Toch hebben meer mensen hier mee te maken (gehad) dan zij zich waarschijnlijk realiseren. Het is een relatief veelvoorkomend probleem dat door mensen nog wel eens wordt verward met RSI of het carpaal tunnelsyndroom. Er zijn dan ook absoluut overeenkomsten, maar ook – medisch gezien – duidelijke verschillen.

Het Syndroom van De Quervain is vernoemd naar de ontdekker hiervan, een Zwitserse arts. De officiële medische term luidt “stenoserende tenosynovitis”. Het Syndroom van De Quervain wordt veroorzaakt door een peesontsteking in de pols en de duim. Het kan leiden tot veel last en pijn en een gebrekkige mobiliteit in de hand. Vooral tijdens kracht zetten of het sluiten van de hand / maken van een vuist kunnen de problemen optreden.

Wat veroorzaakt het Syndroom van De Quervain?

Het Syndroom van De Quervain wordt veroorzaakt door irritatie van de pezen aan de duimzijde van de pols. Door structurele irritatie zwelt het omhulsel van de pezen op. De pees wordt dus dikker. Omdat de pees dikker wordt, kan deze niet meer soepel en vrij bewegen. Dit veroorzaakt pijn en een beperkte mobiliteit.

In veel gevallen wordt het Syndroom van De Quervain, net als RSI, veroorzaakt door repetitieve handelingen. Wat deze kwetsuur extra vervelend maakt, is dat het soms lastig is om die repetitieve handelingen stop te zetten of te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer ze worden uitgevoerd tijdens het werk.

Hoe is het op te lossen?

In sommige gevallen is het nemen van voldoende rust voldoende om de problemen te verhelpen. Dat is echter lang niet altijd het geval. Ook is het dus niet altijd mogelijk om de gewenste rust te nemen. Zolang de oorzaak van het ontstaan van het Syndroom van De Quervain aanwezig blijft, zullen ook de problemen niet verdwijnen.

Indien de problemen niet verdwijnen, kunnen er door de huisarts medicijnen worden voorgeschreven. In de ergste gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn om definitief van de problemen verlost te zijn. Mensen die te maken krijgen met het Syndroom van De Quervain hebben er niet zelden last van in een terugkerende vorm. Met rust of medicijnen verdwijnt het probleem, maar wanneer de pezen weer worden belast, kan het weer terugkomen.

Kan fysiotherapie helpen bij het Syndroom van De Quervain?

Fysiotherapie kan in principe niet helpen bij het verhelpen van het Syndroom van De Quervain. Verhelpen kan dus door middel van rust, ontstekingsremmende medicijnen of een operatie. Indien er een operatie heeft plaatsgevonden, vervult fysiotherapie wel een cruciale rol.

Om de kracht, souplesse en beweeglijkheid weer terug te krijgen in de duim en pols, zal er in vrijwel alle gevallen na een operatie worden aangevangen met handtherapie om te herstellen van het Syndroom van De Quervain. Wanneer hiermee kan worden aangevangen, is afhankelijk van hoe de operatie verlopen is en van hoeveel pijn u nog ervaart. Het ziekenhuis en de fysiotherapeut overleggen hierover. De handtherapie is erop gericht om zoveel mogelijk mobiliteit en kracht terug te krijgen na de operatie. Met goede fysiotherapie kan ervoor gezorgd worden dat de duim- en polsfunctie weer net zo goed worden als voor de problemen en de operatie.

Neem contact met ons op voor handtherapie

Heeft u fysiotherapie nodig om te herstellen van een operatie? Neem dan contact met ons op. Wij maken graag een afspraak met u voor een intake consult.