Wat kun je doen als Valpreventie?

Dagelijks 13 overledenen na val

Misschien heeft u het wel gelezen of gehoord op het nieuws. Begin deze maand is bekend geworden uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dat er dagelijks gemiddeld 13 ouderen overlijden na een ongelukkige val, waarbij driekwart van de overledenen ouder dan 80 jaar was. Dit is een schokkende stijging van 15% vergeleken met vorig jaar.

Hoe komt dat vallen?

Dit is een ernstige trend, maar hoe komt dit nou eigenlijk? In Nederland is er steeds meer vergrijzing. Toch is gebleken volgens het CBS dat de toename niet alleen hieraan is te wijten. Maar waaraan dan wel?

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen, maar dit gaat niet altijd veilig. Ze krijgen vaak niet de zorg die nodig is en de huizen worden niet altijd aangepast. Daarnaast verminderd naarmate we ouder worden ook de spierkracht, de balans, mobiliteit en de loopsnelheid. Hierdoor wordt de kans op vallen groter.

We kunnen ons bij het ouder worden namelijk minder goed opvangen of corrigeren nadat we bijvoorbeeld over een scheef liggende stoeptegel struikelen. Ook is gebleken dat veel ouderen last hebben van valangst. Dit kan zorgen voor moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken of een wandelingetje buiten maken. 

Wat doet vallen met je?

Kinderen vallen aan de lopende band. Misschien een paar tranen, maar daarna is er eigenlijk niks aan de hand. Helaas werkt het niet meer zo naarmate we ouderen worden.

Hoe ouder we worden hoe kwetsbaarder het lichaam wordt en er sneller ernstig letsel kan ontstaan. De botten worden zwakker, (waardoor ze sneller breken) en het herstel van kneuzingen en wonden gaat veel langzamer, waardoor langdurige klachten kunnen ontstaan.

Valplreventie training

Voorkom daarom die val! Bij Fysioforza geven we valpreventie en behandelingen voor het verbeteren van de spierkracht, balans, mobiliteit en loopsnelheid. We bouwen de behandelingen rustig op en gaan aan de slag met eventuele valangst.

De eerste behandeling zal bestaan uit het afnemen van een aantal fysieke testen. Zoals bijvoorbeeld een looptest, krachttest en een balanstest. Zo kunnen wij goed u huidige niveau bepalen en weten we waaraan we moeten werken.

De daaropvolgende behandelingen zullen bestaan uit oefeningen specifiek voor u opgesteld, waarbij we zowel specifiek als functioneel gaan trainen. 

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op en vraag een intake aan. Wij helpen u graag.