Wanneer je ineens last krijgt van een zeurende en vaak ook stekende pijn in een gewricht, dan is de kans groot dat je last hebt van een slijmbeursontsteking. Het overkomt veel mensen. Maar wat is een slijmbeursontsteking precies? Lang niet iedereen weet dit. In deze blog leggen wij uit wat een slijmbeursontsteking is, hoe je deze herkent en hoe fysiotherapie je kan helpen bij het behandelen en verhelpen hiervan.

Wat is een slijmbeurs?

Slijmbeurzen vind je door je hele lichaam. Ze vervullen een belangrijke taak. Ze zitten tussen pezen en botten en zorgen voor een buffer. Slijmbeurzen zorgen ervoor dat tijdens het bewegen minder wrijving optreedt tussen de pees en het bot. Te veel wrijving is namelijk pijnlijk en zorgt voor problemen. Helaas kan een slijmbeurs gaan ontsteken, wat ook zorgt voor een hoop pijn en mobiliteitsproblemen. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, zwelt deze op en wordt bewegen pijnlijk.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking kan op diverse manieren ontstaan. Men onderscheidt een acute slijmbeursontsteking, septische slijmbeursontsteking, chronische slijmbeursontsteking en aseptische slijmbeursontsteking. Die laatste twee varianten komen het vaakst voor.

Een acute slijmbeursontsteking betekent dat deze zeer snel en ogenschijnlijk vanuit het niets optreedt. Dit kan gebeuren na (extreme) overbelasting. Zeker mensen die niet gewend zijn om hun lichaam of bepaalde gewrichten zwaar te belasten, lopen een risico op een acute slijmbeursontsteking na te zware belasting.

Een septische slijmbeursontsteking ontstaat door een bacteriële infectie. Dit type slijmbeursontsteking kun je dus ook zonder enige vorm van inspanning oplopen.

Een chronische slijmbeursontsteking is een voortdurende en meestal langere tijd blijvende of terugkerende ontsteking van de slijmbeurs. Meestal ligt overbelasting of een verkeerde houding hieraan ten grondslag.

De aseptische slijmbeursontsteking komt het vaakst voor. Dit is eigenlijk elke ontsteking die niet in één van de vorige drie categorieën valt. Toch is het vaak overbelasting die hieraan ten grondslag ligt. Het verschil met een acute of chronische ontsteking, is dat je bij een aseptische ontsteking meestal zelf de oorzaak niet kunt achterhalen, omdat je gevoelsmatig geen bovenmatige inspanning hebt geleverd en niets “fout” hebt gedaan.

Een slijmbeursontsteking in de schouder

Eén van de plekken waar een slijmbeursontsteking regelmatig optreedt, is in de schouder. Een slijmbeursontsteking in de schouder is niet alleen pijnlijk, maar ook lastig te verhelpen zonder fysiotherapie. Je kunt je schouder namelijk vrijwel niet ontzien. Het is een gewricht dat je met vrijwel elke beweging gebruikt. De irritatie zal dus aanhouden omdat het gewricht en de slijmbeurs niet de tijd krijgen om te herstellen. Middels gerichte therapie en oefeningen kun je het herstel bevorderen.

Hoe is een slijmbeursontsteking te verhelpen?

Een septische slijmbeursontsteking is te verhelpen met rust en medicatie. Dit zal meestal worden gedaan met behulp van een injectie. Wanneer de slijmbeursontsteking een andere oorzaak kent, kan fysiotherapie in combinatie met rust ervoor zorgen dat de ontsteking verdwijnt. Oefeningen zorgen ervoor dat de ontsteking kalmeert, terwijl je werkt aan het vergroten van je mobiliteit.

Vaak is een slijmbeursontsteking het resultaat van overbelasting, niet zelden in combinatie met verkeerd bewegen. Fysiotherapie kan niet alleen helpen om de ontsteking terug te dringen, maar ook om ervoor te zorgen dat je in de toekomst niet weer dezelfde problemen krijgt.

Hoe herken je de klachten?

Een slijmbeursontsteking kan in principe in alle gewrichten voorkomen. De heup, knie en schouder worden het vaakst getroffen, maar ook in de lies, het scheenbeen of in de pols komen slijmbeursontstekingen met regelmaat voor. Wanneer bewegen pijnlijk wordt, ook zonder belasting, en deze pijn aanhoudt, kan er sprake zijn van een slijmbeursontsteking. Neem in dat geval contact op met de huisarts. Deze kan de juiste behandeling in werking zetten, waaronder doorverwijzing naar de fysiotherapeut.