Zittend werk is ongezond. Dat zal voor de meeste mensen niet nieuw zijn. Het aantal mensen met nekklachten neemt jaar na jaar toe en dat is een direct gevolg van kantoorwerk of ander zittend werk dat veel mensen doen. Sinds het begin van de coronacrisis hebben nog veel meer mensen last gekregen van nekklachten: nekklachten door thuiswerken. Mensen die altijd op kantoor of op locatie gewerkt hebben, hebben thuis vaak niet de juiste voorzieningen om ergonomisch te werken. Nekklachten door thuiswerken ontstaan grotendeels omdat een toch al ongezonde manier van werken (de hele dag achter de computer zitten) wordt uitgevoerd met middelen die niet toereikend zijn. Veel mensen melden zich bij de fysiotherapeut omdat zij kampen met nekklachten door thuiswerken. Wat is hieraan te doen? FysioForza kan je helpen bij deze klachten, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Hoe ontstaan nekklachten door thuiswerken?

Nekklachten door thuiswerken ontstaan in de basis op dezelfde manier als dat zij op de normale werklocatie ontstaan: te lang stilzitten in een ongezonde houding. Dat deze klachten thuis verergeren, is niet vreemd. Mensen die normaal gesproken niet of zelden thuiswerken, hebben waarschijnlijk niet geïnvesteerd in een ergonomische werkplek. Zeer veel mensen werken aan de keukentafel, in een hoekje op zolder of op een andere plek die tijdelijk als werkplek is ingericht. Nu is dat in de basis geen probleem. Dat kan het echter wel worden wanneer er niet gezorgd is voor de juiste spullen.

Strikt genomen is zittend werk iets dat zoveel mogelijk voorkomen dient te worden. Met een kantoorbaan heb je echter weinig keus. Juist dan is het van groot belang om te zorgen voor de beste werkomstandigheden. Dat begint met een correcte plaatsing van je monitor en een goede bureaustoel. De ideale zithouding is er eentje waarbij de monitor zich op ooghoogte bevindt (liefst nog iets hoger) terwijl het lichaam bij de knieën en bij de armen een hoek van negentig graden maakt. Op die manier zorg je namelijk voor een basis voor een ontspannen lichaamshouding tijdens het werken. Lees hier meer over ergonomisch werken en onze tips.

Wanneer de zitpositie niet goed is, ga je vaak onbewust krampachtig zitten. Hierdoor belast je jouw lichaam en met name je spieren verkeerd. Dat kan resulteren in tal van klachten, waarbij nekklachten zeer veel voorkomend zijn. Deze klachten ontstaan meestal omdat mensen voorovergebogen werken, met de schouders continu in een te hoge positie.

Hoe kun je nekklachten tijdens het thuiswerken voorkomen?

Nekklachten door het thuiswerken zijn vaak te voorkomen. Dat begint bij het zorgen voor een goede basis: investeer in een goed bureau, een goede bureaustoel die voldoende steun in de rug biedt en een juiste afstelling van de hoogte van het bureau, de stoel en de monitor.

De volgende stap ligt bij jezelf: je bewust zijn van hoe je zit. Leer jezelf aan om een goede zithouding aan te nemen. Dat betekent: een actieve houding, rechtop, met je benen in hoek van negentig graden, armen in een hoek van negentig graden, hoofd licht omhoog en schouders ontspannen naar beneden. Zet desnoods timers waarmee jij jezelf herinnert te denken aan je zithouding.

Eén van de grootste valkuilen bij thuiswerken, is te lang doorwerken in dezelfde positie. Neem elk half uur een korte pauze van een paar minuten waarin je actief bezig bent. Sta op en beweeg. Neem ook een aantal maal een langere pauze waarin je wat langer beweegt of rek- en strekoefeningen doet. Zodoende kun je de kans op nekklachten verkleinen.

Hulp van de fysiotherapeut

Kamp je met nekklachten door het thuiswerken waar je echt niet vanaf komt? Blijf hier dan niet mee doorlopen. Pak deze klachten zo snel mogelijk aan wanneer het je niet lukt om ze zelf te verhelpen. Neem contact op met FysioForza voor een intakegesprek. Onze fysiotherapeuten kunnen je door middel van therapie, tips en oefeningen van je klachten afhelpen.